eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján, 2024. március 31-én.
Nyitókép: Necati Savas

Váratlanul nagyot nyert az ellenzék Törökországban az önkormányzati választásokon

A Köztársasági Néppárt nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon - közölte hétfőn a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

Ahmet Yener szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal.

A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt - ismertette az adatokat Yener.

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát.

"Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk"

- mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában.

Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem "a vég", hanem "egy fordulópont" az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat. "Köszönhetően állampolgáraink észszerűségének, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét" - tette hozzá.

Az előzetes - még nem hivatalos eredmények - szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett, a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg.

Az Anadolu szerint a fővárosban, Anakarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai központjánál a török helyhatósági választások napján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×