eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer

Jerevánt és Bakut békélteti a NATO-főtitkár

Tartós békét garantáló megállapodás aláírására szólította fel Jerevánban a NATO-főtitkár Örményországot és Azerbajdzsánt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg leszögezte: hisz abban, hogy - éveken át tartó konfliktusok után - a két ország képes "hosszú távú békét" kötni. Elmondta, hogy a NATO kiáll Örményország szuverenitása és területi egysége mellett, valamint méltatta Pasinján szerepét a béke és a demokrácia megőrzése irányában tett erőfeszítésekben, illetve köszönetet mondott Örményország Ukrajnával vállalt szolidaritásáért.

Az örmény kormányfő kiemelte, hogy Jereván fenn szeretné tartani a NATO-val folytatott politikai párbeszédet, és növelné az együttműködést az észak-atlanti szövetség tagországaival. Rendkívül fontosnak nevezte továbbá, hogy Örményország erősítse védelmi kapacitásait "a térségben zajló események nyomán".

Jereván februárban felfüggesztette részvételét a moszkvai vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, és Pasinján több alkalommal is jelezte, hogy országa kiléphet a több volt szovjet tagköztársaságot tömörítő szervezetből. Stoltenberg hétfőn Azerbajdzsánban járt, ahol szintén sürgette a feleket, jussanak el egy olyan megállapodáshoz, amely tartós stabilitást garantál a régióban.

Az elsősorban Hegyi-Karabah miatt feszült viszonyban álló, szomszédos dél-kaukázusi országok tavaly év végén közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×