eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer

Jerevánt és Bakut békélteti a NATO-főtitkár

Tartós békét garantáló megállapodás aláírására szólította fel Jerevánban a NATO-főtitkár Örményországot és Azerbajdzsánt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg leszögezte: hisz abban, hogy - éveken át tartó konfliktusok után - a két ország képes "hosszú távú békét" kötni. Elmondta, hogy a NATO kiáll Örményország szuverenitása és területi egysége mellett, valamint méltatta Pasinján szerepét a béke és a demokrácia megőrzése irányában tett erőfeszítésekben, illetve köszönetet mondott Örményország Ukrajnával vállalt szolidaritásáért.

Az örmény kormányfő kiemelte, hogy Jereván fenn szeretné tartani a NATO-val folytatott politikai párbeszédet, és növelné az együttműködést az észak-atlanti szövetség tagországaival. Rendkívül fontosnak nevezte továbbá, hogy Örményország erősítse védelmi kapacitásait "a térségben zajló események nyomán".

Jereván februárban felfüggesztette részvételét a moszkvai vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, és Pasinján több alkalommal is jelezte, hogy országa kiléphet a több volt szovjet tagköztársaságot tömörítő szervezetből. Stoltenberg hétfőn Azerbajdzsánban járt, ahol szintén sürgette a feleket, jussanak el egy olyan megállapodáshoz, amely tartós stabilitást garantál a régióban.

Az elsősorban Hegyi-Karabah miatt feszült viszonyban álló, szomszédos dél-kaukázusi országok tavaly év végén közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×