eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmány lépi át a Gázai övezet déli határát, miután megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi ellenőrzőpontot a teherautókonvoj előtt 2023. október 22-én. Orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállító, 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett Egyiptomból. A rafahi átkelő az egyetlen olyan belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz. Izrael az október 7-én kirobbant harcok nyomán leállította az övezet áram-, üzemanyag- és élelmiszerellátását, átmenetileg pedig a vízellátását is.
Nyitókép: MTI/EPA/Háled el-Fiki

Súlyos diplomáciai lépés Izraeltől

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének vezetőjét.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa kairói sajtótájékoztatóján közölte, hogy az egyiptomi határhoz közeli Rafahba készült, de az izraeli hatóságok nem engedték belépni az övezetbe. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy az izraeli kormány megtagadta a belépést egy ilyen magas tisztséget betöltő személytől. Az izraeli kormányfő, illetve a külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

"Azon a napon, amikor új adatok kerültek napvilágra a gázai övezeti éhínségről, az izraeli hatóságok megtagadták tőlem a belépést" - írta az X-en Lazzarini az ENSZ jelentésére utalva, amely küszöbön álló éhínségre figyelmeztetett a terület északi részén. Hozzátette, hogy látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken.

"Ez a szemünk láttára, emberi tevékenység miatt bekövetkezett éhínség csorbát ejt kollektív emberiességünkön" - húzta alá. Lazzarini már korábban is figyelmeztetett azokra a törekvésekre, amelyekkel véget akarnak vetni az UNRWA tevékenységének a palesztin területeken. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyenesen a szervezet feloszlatását követelte, miután a zsidó állam hatóságai azzal vádolták meg az UNRWA-t, hogy több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban.

A főbiztos kairói látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék az éhínséget. Mint mondta, kellő politikai akarattal a Gázai övezetet eláraszthatnák élelmiszerrel a határátkelőkön keresztül. Hozzátette, hogy a segélyszervezet több mint 150 létesítményét érte találat. Hozzáfűzte, hogy a szervezet több tagját is őrizetbe vették és "kemény körülmények között kihallgatták, bántalmazták, illetve megalázták".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×