eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Radoslaw Sikorski: Varsó mostantól az EU-val szembeni "hidegháború" lezárására törekszik

Lengyelország mostantól arra törekszik, hogy véget vessen az Európai Unió intézményeivel és Németországgal, Varsó legnagyobb kereskedelmi partnerével és fontos szövetségesével szembeni "hidegháborúnak" - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szombaton a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak adott interjúban.

"Nem szabad sértegetni egymást belpolitikai céloktól vezérelve, ettől a gyakorlattól el fogunk térni" - szögezte le Sikorski.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az érdek- és véleménykülönbségek ellenére fenntarthatók "a párbeszéd normális csatornái". Elismerte, hogy továbbra is lesznek olyan ügyek, amelyek megoldásra várnak, "nem lesz mindenben egyetértés".

A Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette előző lengyel kormány 2015 és 2023 között azt szorgalmazta, hogy az EU a nemzetállamok lazább közösségévé váljon, és ellenezte az unió további centralizálását. A Brüsszel és Varsó közötti jogállamisági vita súlyos feszültségeket keltett, és a lengyel alkotmánybíróság 2021-ben kimondta, hogy az uniós szerződések egyes rendelkezései összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal.

Radoslaw Sikorski a második világháborús német jóvátétel ügyével kapcsolatban az interjúban azt mondta, "meglepően pozitív" volt a német külügyminiszter reakciója Varsónak arra a kérésére, hogy Németország találjon valamilyen "kreatív megoldást" a kártérítések problémájára.

"Várjuk meg a német javaslatokat, utána meglátjuk, melyek lehetnek ezek a kreatív megoldások. Egyelőre a legfontosabb, hogy párbeszéd kezdődött a kérdésben" - mondta a lengyel miniszter, hozzátéve, hogy "lengyel oldalról eddig monológot folytattak" a német féllel a háborús jóvátételről, és Berlin mindeddig azt hangoztatta, hogy "az ügy le van zárva".

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×