eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
A pekingi maraton résztvevői a Tiltott Város Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető óriásportréjával díszített északi kapuja előtt haladnak el a Tienanmen téren 2022. november 6-án. A pekingi maratont a koronavírus-járvány miatt két  évig nem rendezték meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hao

Hazafiatlanság miatt perbe fogták a Nobel-díjas kínai írót

Egy kínai blogger pert indított egy pekingi bíróságon Mo Jen Nobel-díjas író ellen, mert szerinte a szerző könyvei „bemocskolják a Kínai Kommunista Párt hírnevét, kedvező színben tüntetik fel az ellenséges japán katonákat és megsértik Mao Ce-tung egykori forradalmi vezetőt” – áll a kínai közösségi médiában aktív felhasználó bejegyzésében.

Vu Van-cseng, aki a Weibo kínai közösségi portálon az Igazságmondó Mao Hszing-huo néven tesz közzé „hazafias” tartalmakat, egy olyan 2018-as törvényre alapozza panaszát, amely alapján polgárjogi, és bizonyos esetekben büntetőjogi szankciókat, három évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni a kínai hősök és mártírok elleni vélt sérelmek miatt.

Vu szerint Mo könyvei bemocskolták és megsértették a Népi Felszabadító Hadsereget, a néhai Mao Ce-tung elnököt és a kínai népet is.

A múlt hónapban benyújtott keresetben ezért azt követeli, hogy a szerző kérjen bocsánatot minden kínai embertől, az ország mártírjaitól és Maótól, továbbá fizessen minden egyes kínai személy után egy jüant, azaz összesen 1,5 milliárd jüan (209 millió dollár) kártérítést. A szerző könyveinek forgalomból való kivonását is követelte.

A kínai Global Times egyik korábbi szerkesztője, Hu Hszi-csin bírálta a nacionalista bloggert, „bohózatnak” és „populista” cselekedetnek nevezve a pert. Vu válaszul azzal fenyegetőzött, hogy Hut is bepereli.

Az internetes felületeken többeket is megosztó író korábban többször is dicsérte a Kínai Kommunista Pártot; 2015-ben egy korrupcióellenes kampány népszerűsítését célzó interjúban azt mondta, hogy „a Kínai Kommunista Párt a világ bármely másik pártjánál jobban akarja, hogy Kína gazdag és erős legyen” és „Hszi Csin-ping a világ bármely másik vezetőjénél jobban reménykedik abban, hogy a kínai emberek jól élhetnek”.

Az idén 69 éves Mo Jen, valódi nevén Kuan Mo-je, 2012-ben kapott irodalmi Nobel-díjat.

A szerző egy sajátos műfaj, a „hallucinatorikus realizmus” révén ötvözi a meséket, a történelmet és a jelent. Munkássága a régi kínai irodalomra épül a távol-keleti nép mesélő hagyományaival ötvözve. Művei közül több is megjelent már magyar fordításban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×