eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A horvát parlament ülése. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Az ellenzéknek nem sikerült feloszlatnia a parlamentet Horvátországban

A horvát parlament szerdán elutasította az ellenzéki pártoknak a parlament feloszlatására és a választások azonnali kiírásra tett javaslatát.

A horvát közszolgálati televízió közlése szerint a feloszlatás mellett a 151 fős szábor jelen lévő képviselői közül 59-en, ellene 78-an szavaztak.

A javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nyújtotta be még tavaly decemberben, miután Andrej Plenkovic kormányfő menesztette hivatalából Davor Filipovic gazdasági és fenntartható fejlődésért felelős minisztert, valamint a tárcavezető tanácsadóját, Jurica Lovrincevicet, mert kiderült, hogy az utóbbi állami és a kormányzati hirdetéseket ajánlott egy helyi tévének a reklámozásért fizetett összeg feléért cserébe. Később az SDP indítványához a többi ellenzéki párt is csatlakozott.

A javaslatról a múlt héten a parlamentben többórás heves vita zajlott, és

a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői már akkor világossá tették, hogy ellene fognak szavazni.

A választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint rendezik meg, amikor a többség dönt erről, nem pedig kisebbség - hangoztatták.

Pedja Grbin, az SDS elnöke a szavazás után elmondta: a HDZ a saját soraiban lévő "bűnözők" védelme érdekében kész csődbe vinni az országot. "Elég volt a tolvajlásból és a korrupcióból" - fogalmazott, és az egész országra kiterjedő tüntetéseket helyezett kilátásba.

Horvátországban az európai parlamenti mellett idén nemzeti parlamenti választásokat és elnökválasztást is tartanak, melyek időpontjáról még nem született döntés.

(Címképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×