eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Voting box and election image,election. Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Kitűzték az EP-választások időpontját Szlovéniában

A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt.

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök szerint a polgárok felelőssége, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson.

Felszólította a választópolgárokat, hogy tájékozódjanak az EU-ról, és legyenek óvatosak az álhír-kampányokkal szemben. „Az önök véleménye számít. Vegyék saját kezükbe a jövőjüket" - fogalmazott Pirc Musar. Megjegyezte, hogy Szlovénia fejlődését túlnyomórészt az uniós tagság tette lehetővé. „Gazdaságunk sikeresebb, jobban vigyázunk a környezetünkre, a levegőre, a vízre, és nagyobb lehetőségei vannak a tanulóknak, a tanároknak, a kutatóknak és a kulturális dolgozóknak" - mondta az elnök.

Úgy vélte: az EU-tagság segítette Szlovéniát abban, hogy jobban enyhítse az éghajlatváltozás következményeit, és kiegyensúlyozottabb regionális fejlődést biztosított.

Az elnök egyben megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a csütörtökön közzétett uniós választási szórólapon Szlovénia nem szerepelt a tagországok között. Szerinte ez elfogadhatatlan hiba, ugyanakkor megdicsérte a szlovén képviselők gyors reagálását, akik helyreigazítást kértek. „Szlovénia joggal várja a bocsánatkérést" - húzta alá az elnök.

Az Európai Tanács döntése értelmében 2024. június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat az unió országaiban. Ez idő alatt 27 tagállamban mintegy 370 millió választásra jogosult állampolgár 720 európai parlamenti képviselőt választ.

Szlovéniában kilenc képviselői helyért szállnak harcba a jelöltek, eggyel többért, mint a legutóbbi választásokon. A választásokat arányos képviseleti rendszerben, preferenciális szavazással választják meg. A választók jelöltlistákra szavaznak, és egész Szlovénia egy választási körzetet alkot majd.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×