eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Voting box and election image,election. Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Kitűzték az EP-választások időpontját Szlovéniában

A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt.

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök szerint a polgárok felelőssége, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson.

Felszólította a választópolgárokat, hogy tájékozódjanak az EU-ról, és legyenek óvatosak az álhír-kampányokkal szemben. „Az önök véleménye számít. Vegyék saját kezükbe a jövőjüket" - fogalmazott Pirc Musar. Megjegyezte, hogy Szlovénia fejlődését túlnyomórészt az uniós tagság tette lehetővé. „Gazdaságunk sikeresebb, jobban vigyázunk a környezetünkre, a levegőre, a vízre, és nagyobb lehetőségei vannak a tanulóknak, a tanároknak, a kutatóknak és a kulturális dolgozóknak" - mondta az elnök.

Úgy vélte: az EU-tagság segítette Szlovéniát abban, hogy jobban enyhítse az éghajlatváltozás következményeit, és kiegyensúlyozottabb regionális fejlődést biztosított.

Az elnök egyben megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a csütörtökön közzétett uniós választási szórólapon Szlovénia nem szerepelt a tagországok között. Szerinte ez elfogadhatatlan hiba, ugyanakkor megdicsérte a szlovén képviselők gyors reagálását, akik helyreigazítást kértek. „Szlovénia joggal várja a bocsánatkérést" - húzta alá az elnök.

Az Európai Tanács döntése értelmében 2024. június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat az unió országaiban. Ez idő alatt 27 tagállamban mintegy 370 millió választásra jogosult állampolgár 720 európai parlamenti képviselőt választ.

Szlovéniában kilenc képviselői helyért szállnak harcba a jelöltek, eggyel többért, mint a legutóbbi választásokon. A választásokat arányos képviseleti rendszerben, preferenciális szavazással választják meg. A választók jelöltlistákra szavaznak, és egész Szlovénia egy választási körzetet alkot majd.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×