eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Szent Eduárd koronáját ábrázoló alkotás Londonban 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király megkoronázása előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Szigorúbban büntetik Angliában a gyerekeket molesztálókat

A gyerekekkel foglalkozóknak bejelentési kötelezettségük is lesz.

A londoni belügyminisztérium tájékoztatása szerint az új törvénytervezet alapján hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók mindazok, akik tevőlegesen segítik a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőit.

A tervezett jogszabály szerint azoknak - például a tanároknak és az egészségügyi szakellátás dolgozóinak -, akik Angliában hatósági szabályozás alá tartozó munkakörökben foglalkoznak gyerekekkel, kötelező lesz bejelentést tenniük, ha a gondjaikra bízott gyerekek elleni szexuális bűncselekményekről szereznek tudomást.

Azokat, akik ilyen munkakörben dolgoznak és nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek, a szerdán előterjesztett törvénytervezet alapján eltilthatják attól, hogy hivatásszerűen fiatalkorúakkal foglalkozzanak.

A brit kormány mindemellett a jelenleginél szélesebb jogkörökkel hatalmazza fel a rendőrséget annak megakadályozására, hogy a szexuális bűncselekmények miatt elítéltek hatósági listáján szereplők nevük megváltoztatásával próbáljanak kikerülni a hatóságok látóköréből, és más személyazonosság mögé rejtőzve újból bűncselekményeket kövessenek el.

A szerdán ismertetett szigorító intézkedések zöme szerepelt a gyermekek elleni szexuális visszaélések kivizsgálására 2014-ben létrehozott független bizottság (Independent Inquiry into Child Sexual Abuse, IICSA) ajánlásai között.

A testületet, amely 2022-ig működött és 19 jelentést állított össze, az újkori brit kriminalisztika legsúlyosabb gyermekbántalmazási bűncselekmény-sorozata, a Jimmy Savile-botrány hatására hívta életre Theresa May akkori belügyminiszter, későbbi kormányfő.

A BBC közszolgálati médiatársaság egykori legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile - aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett - évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Savile-hoz köthető szexuális bűncselekményekről 1955-ben érkezett az első rendőrségi bejelentés, az utolsó feljelentés 2009-ben kelt, vagyis a néhai műsorvezető dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ívelt át.

Savile legfiatalabb áldozata egy 8 éves kislány volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×