eur:
392.69
usd:
369.01
bux:
66462.7
2024. április 17. szerda Rudolf
Izraeli légitámadásban romba dőlt házak a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Svájcban is betiltják a Hamászt

Megtiltják a belépést, megkönnyítik a kitoloncolást.

Az új törvény értelmében a Hamászt és „fedő-, illetve utódszervezeteit", valamint a nevében fellépő szervezeteket és csoportokat is kitiltják az országból, a Hamász propagandáját terjesztő személyeket pedig bíróság elé állítják - közölte a berni kormány.

Az intézkedéssel megtiltják az alpesi országba történő belépést, és megkönnyítik a kitoloncolást, célja pedig a Hamász megbüntetése az Izrael elleni október 7-i terrortámadás miatt, illetve annak megelőzése, hogy az iszlamista mozgalom menedékként használja Svájcot, vagy támadásokat kövessen el a területén - közölték.

Az új törvény segíti majd a terroristák pénzelése elleni harcot is, lehetővé téve a svájci pénzmosás elleni hatóságok számára, hogy alaposabb információcserét folytassanak a hasonló külföldi szervekkel - közölte a kormány.

A törvény hatálya a parlament elé terjesztett javaslat szerint egyelőre öt év lesz. Az október 7-i terrortámadás során két svájci állampolgár is meghalt.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet már korábban betiltották Svájcban.

Címlapról ajánljuk
Tengernyi a bizonytalan szavazó - Horvátország választ
Alakulhat egyáltalán kormány?

Tengernyi a bizonytalan szavazó - Horvátország választ

Orosz Anna, a magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a kormányzó jobbközép erő folytathatja a regnálást, de miután az államfő bejelentette, hogy a szociáldemokraták élére állna kormányváltás esetén, változtak a szimpátiaviszonyok Horvátországban. Akár az is előfordulhat, hogy nem áll össze kormányzóképes többség, valakinek kisebbségben kell elkezdenie a ciklust - kormányon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Végre erősödik a forint

Végre erősödik a forint

Keddes folytatódott a forint gyengülése a vezető devizákkal szemben, az esti órákban pedig már tavaly október eleje óta nem látott mélyponton is volt a forint a dollárral szemben, miután Jerome Powell, a Fed elnöke egy konferencián kijelentette, hogy nem történt előrelépés az infláció tekintetében, ez pedig igencsak odacsapott az alapból nyomott befektetői hangulatnak. Ezt követően a forint szerdán is gyengén kezdte a napot, de a délelőtti órákban korrekció indult a piacon.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×