eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Group of soldiers or spies in dark room with large monitors and advanced satellite communication technology launching a missle. Includes flashing yellow light.
Nyitókép: EvgeniyShkolenko/Getty Images

Rakéták csapódtak be a szír fővárosban, Izraelt sejtik a háttérben

Több rakéta csapódott Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt – jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a légicsapásokért.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű szíriai aktivistahálózat szerint „merénylet történt”, a lehetséges célpontról azonban a szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán nem beszélt.

Kafr Szúszában található – lakóházak, iskolák és egy iráni kulturális központ mellett – a biztonsági szolgálatok erős őrizettel ellátott épületegyüttese is. A negyedet 2023 februárjában már érte légitámadás, melyben iráni katonai szakértők haltak meg.

Az izraeli hadsereg a hírt nem kommentálta.

A nap folyamán az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség azt közölte, nincsenek iráni állampolgárok a halottak között

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Januárban az izraeli légierő Damaszkusz egy másik negyedére mért csapást, ahol egy épületet az iráni Forradalmi Gárda használt; a műveletben legkevesebb öt iráni meghalt.

Egy másik, decemberben végrehajtott, Damaszkusz külvárosát célzó légicsapásban életét vesztette a gárda egyik szíriai tanácsadója, Rázi Muszavi tábornok.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×