eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megölt áldozatokról emlékeznek meg gyertyagyújtással a tel-avivi Dizengoff téren 2023. október 14-én. A többfrontos támadás következtében több mint 1300 ember életét vesztette Izraelben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Engedményeket kapnak azok az izraeli diákok, akik tartalékos katonák

Csökkentik a diploma megszerzéséhez szükséges kurzusszámot, és rugalmasan határozzák meg a vizsgák időpontjait.

A Tel-avivi Egyetem közölte, hogy a következő tanévre felvételi vizsga nélkül, az egyes szakokon meghatározott, megfelelő érettségi bizonyítványi osztályzatok birtokában felveszik a szeptemberben induló tanévre azokat a fiatalokat, akik 2023-ban legkevesebb hatvan, illetve 2024-ben legalább 28 napot szolgáltak tartalékosként a hadseregben.

Indoklásuk szerint az október 7-én, a Hamász palesztin terrorszervezet támadása nyomán kitört háború miatt a tartalékos szolgálatra behívott fiataloknak nincs módjuk felkészülni a felsőoktatási felvételt lehetővé tevő „pszichometria" vizsgára.

Általában az ezen az általános intelligenciát és gondolkodási képességeket mérő vizsgán elért pontszámtól teszik függővé az egyes szakok követelményei alapján a beiratkozást.

A következő tanévben minden szakon mintegy tíz százalékos kvótát különítenek el a fiatal tartalékos katonáknak, de az orvosi karon továbbra is kötelező marad a felvételi vizsga is.

Több más egyetem is bejelentette, hogy hasonló döntést hoz. A katonai szolgálaton lévő, tanulmányaikat a háború miatt félbeszakítani kénytelen hallgatók számára is jelentős könnyítéseket vezetnek be, hogy ne veszítsék el az idei tanévet.

Számukra csökkentették a diploma megszerzéséhez szükséges kurzusszámot, lehetővé tették több tárgyból, hogy osztályzat nélkül, csak a „megfelelt" vagy „nem megfelelt" minősítést kapják meg, és kiemelten rugalmasak a vizsgák időpontjainak meghatározásában.

Izraelben a 18. életüket betöltött, és középiskolai tanulmányaikat befejezett, nem ultraortodox zsidó fiúk legkevesebb 32, a lányok pedig legalább 24 hónapig kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítenek, de legalább negyven éves korukig nemzeti vészhelyzet esetén ismét mozgósíthatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×