eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Védőfelszerelést viselő orvos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elégedett az Európai Bizottság a koronavírus utáni alapok felhasználásával

Brüsszel szerint a 800 milliárd eurós csomag teljesítette eddigi céljait.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Az olasz biztos azt mondta: a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtása "jól halad", a pénzügyi csomag teljesítette eddigi céljait.

Az Európai Bizottság 2023 végéig több mint 1150 "mérföldkövet" és célt értékelt, és megállapítása szerint a terveikben szereplő reform- és beruházási menetrendet az uniós tagállamok kielégítően teljesítik. A brüsszeli testület az RRF alapból ez idáig közel 225 milliárd eurónyi támogatást folyósított a tagállamoknak, valamint 67 milliárd euró előfinanszírozást a reformok és beruházások végrehajtásának fellendítésére, a koronavírus-járvány okozta válság, majd pedig az energiaválság költségvetésre gyakorolt rövid távú hatásainak enyhítésére.

Az EU-ban a gazdasági aktivitás visszatért a járvány előtti szintre, a munkanélküliség pedig rekordalacsony, 6 százalék körüli szintre csökkent. Az uniós foglalkoztatás várhatóan rövid távon akár 0,8 százalékkal is nőhet - mondta Gentiloni.

Az állami beruházások 2019 és 2025 között várható növekedésének körülbelül a fele az uniós költségvetésből, különösen a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokból származik - tájékoztatott. A korábbi válságokkal ellentétben az állami beruházások Európában a koronavírus-járvány és az azt követő energiaválság idején nőttek, a 2019-es 3 százalékról 2023-ra 3,3 százalékra. 2024-ben az állami beruházások várhatóan elérik a GDP 3,4 százalékát - részletezte.

Az uniós biztos kijelentette: az RRF kulcsfontosságú eszköz az EU zöld átállásának felgyorsításában. Kiemelte: valamennyi tagállam terve meghaladta az éghajlat-politikai célkitűzésekre vonatkozó 37 százalékos célt sőt, egyes tagállamok teljes tervük több mint 50 százalékát a zöld menetrendnek szentelték. A helyreállítási tervek REPowerEU fejezetei révén a tagállamok további 60 milliárd eurónyi forrást fordíthatnak a zöld átállásra. A finanszírozás elősegíti az energiamegtakarítást, a tiszta energiatermelés felgyorsítását és az EU energiaellátásának diverzifikációját, valamint a nulla nettó kibocsátású ipar gyártási kapacitásának bővítését - emelte ki.

Emlékeztetett: nemzeti terveiket a tagállamok frissítették is, hogy azokkal képesek legyenek kezelni az Oroszország Ukrajna elleni háborúja, a magas infláció és az ellátási láncok megszakadása következtében megnövekedett energiaárakat. 2023 végéig az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta mind a 27 nemzeti terv felülvizsgálatát, hogy maximalizálja hatásukat. A frissítések közel 150 milliárd euróval növelték a gazdaságoknak nyújtott uniós támogatás mértékét - mondta.

Az uniós biztos kiemelte, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz révén nyújtott finanszírozás okozta pozitív lendület várhatóan folytatódni fog, tekintettel arra, hogy az RRF a jelenlegi tervek szerint 2026-ig érvényes. Az uniós bizottság jelenleg 18 kifizetési kérelmet értékel, és arra számít, hogy 2024-ben több mint 20 további kifizetési kérelmet nyújtanak be a tagállamok. Ennek alapján a testület több mint 100 milliárd eurós finanszírozás kifizetésére számít az év végéig.

Gentiloni arra figyelmeztetett, hogy a zökkenőmentes végrehajtás biztosításához kellő rugalmasságra van szükség a nemzeti tervek kialakításában és végrehajtásában. A tagállamok megfelelő adminisztratív kapacitása kulcsfontosságú a gyors végrehajtáshoz, csakúgy mint a regionális és helyi hatóságok, valamint a szociális partnerek szoros bevonása a megvalósítás során.

A helyreállítási eszköz gyors bevezetése és a gyorsan végzett kifizetések azt mutatják, hogy az RRF támogatta a tagállamokat a válság idején, és a befektetések és reformok egyedülálló kombinációja segíti a gazdaságokat abban, hogy jobban felkészüljenek a jövőre - tette hozzá a gazdaságpolitikai biztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×