eur:
393.83
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
conflict between North Korea and South Korea
Nyitókép: Perytskyy/Getty Images

Phenjan "eltüntette a Koreai-félszigetet"

Észak-Koreában a főbb weboldalakról eltávolították a Koreai-félszigetet ábrázoló grafikai elemeket, amelyekre a két Korea egyesítésének szimbólumaként tekintenek, miután Kim Dzsongün észak-koreai vezető kijelentette; nem törekszik a két ország egyesítésére.

Hétfőn Phenjan eltávolította az ország külkereskedelmi weboldaláról és az idegennyelvű könyvkiadójának honlapjáról is a Koreai-félszigetet megjelenítő képeket.

A múlt hónapban az észak-koreai állami műsorszolgáltató egy olyan térképet vetített adásában, amelyen csak a Koreai-félsziget északi részét emelték ki pirossal. Továbbá az NHK japán műsorszolgáltató a múlt héten azt közölte, hogy hivatalosan is eltávolították Észak-Korea himnuszának szövegéből az egyesült Koreát szimbolizáló kifejezést. Az észak-koreai külügyminisztérium honlapján az ország himnuszának dalszövegében már nem szerepel a "háromezer li" kifejezés, amely a Koreai-félsziget nagyjából 1200 kilométeres hosszát fejezi ki archaikus mértékegységben.

A szöuli országegyesítési minisztérium múlt hét pénteken nemzetellenes cselekedetnek nevezte a lépést.

Kim Dzsongün még korábban a két Korea kapcsolatait "két ellenséges ország kapcsolataiként" írta le, illetve Észak-Korea alkotmányába vette, hogy déli szomszédja az ország "legfőbb ellensége".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×