eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb jelentős változás jön a garanciában – csere helyett javítás

Egy uniós irányelvnek köszönhetően jobban járhatnak a jövőben azok a fogyasztók, akik az elromlott készülékeik javíttatása mellett döntenek.

Könnyebb lesz megjavíttatni a meghibásodott termékeket, mint lecserélni – ezt ígéri az Európai Parlament és Tanács napokban megszületett ideiglenes megállapodása – írja a hvg.hu. A megállapodás kiterjed valamennyi, a követelményeknek eleget tévő árura, és kötelezi a gyártókat a javítás biztosítására.

Egyes termékek – porszívók, kávégépek, mosogatógépek – meghibásodása esetén könnyebb beszerezni egy újat, mint javíttatni a régit, ezen tervez változtatni az új irányelv, vonzóbbá tenné a fogyasztók számára a javíttatást.

Az irányelv lehetőséget biztosít a fogyasztóknak arra, hogy az uniós jog értelmében műszakilag javítható termékek (például mosógépek, porszívók vagy mobiltelefonok) esetében azok javítását kérjék a gyártótól. Ezenkívül bevezeti az „európai javítási tájékoztatót”, melynek segítségével a javítók világos tájékoztatást adhatnak a fogyasztóknak az olyan tudnivalókról, mint például a javítási feltételek, a javítás időigénye, az árak, a helyettesítő termékek stb.

Fontos, hogy 12 hónappal meghosszabbítja a javítás után az eladóra vonatkozó helytállási időt, ennyivel meghosszabbodhat a garancia időtartama a javítást követően, ha a felhasználó a készüléke javítása mellett dönt a lecserélés helyett.

A megállapodás kötelezi a gyártókat, hogy honlapjukon közöljék a pótalkatrészekre vonatkozó információkat és észszerű díj ellenében tegyék azokat hozzáférhetővé a javítási ágazat valamennyi szereplője számára, valamint tiltsák be az olyan gyakorlatokat, amelyek megakadályozzák a használt vagy 3D-nyomtatással készült pótalkatrészek független javítók általi használatát.

A gyártókat a javítások „észszerű időn belüli elvégzésére” is kötelezik, „észszerű” díjak ellenében.

A jövőben tehát lényegesen könnyebb lehet a meghibásodott elektronikai készülékek javítása, és vonzóbb is lesz ez, mint az egész eszköz cseréje, kompletten. A szöveget el kell fogadnia az Európai Parlament és Tanácsnak is, hogy hatályba léphessen.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×