eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök felvonja hazája zászlaját Sztyepanakertben, azeri nyelven Khankendiben, az Azerbajdzsánhoz tartozó, de egyoldalúan kikiáltott, örmények lakta Hegyi-Karabah Köztársaság fővárosában 2023. október 15-én. Aliyev Hegyi-Karabahba látogatott, miután az Azerbajdzsán által indított szeptember 19-i villámoffenzíva eredményeképpen országa visszanyerte a teljes ellenőrzést a szakadár terület fölött.
Nyitókép: MTI/EPA

Választás - Azerbajdzsánban minden marad úgy, ahogy volt

Az előzetes adatok szerint a hivatalban lévő elnök, Ilham Aliyev a szavazatok 92,05 százalékával megnyerte az előrehozott elnökválasztást.

A helyi AzTv tévécsatorna adásában Mazahir Panahov, a központi választási bizottság vezetője csütörtök reggel számolt be a szavazóhelyiségek több mint 93 százalékából származó jegyzőkönyvek feldolgozásának eredményéről.

Ilham Aliyev ötödik alkalommal szállt versenybe az elnöki tisztségért.

A második helyen Zahid Oruj parlamenti képviselő, független jelölt végzett a voksok 2,19 százalékával. A többi öt jelölt ennél is kevesebb szavazatot kapott.

A központi választási bizottság adatai szerint a végleges választási részvétel 76,73 százalékos volt, a 6 478 840 regisztrált választópolgárból 4 971 032 vett részt a választáson. A legutóbbi, 2018-as választáson a részvételi arány 74,5 százalék volt.

A mostani választás legfőbb jellemzője az volt, hogy Azerbajdzsán történetében először az ország teljes területén tartották meg, beleértve a Baku által visszafoglalt örmény enklávé, Hegyi-Karabah körzeteit is. Karabahban 26 szavazóhelyiséget nyitottak meg, és 23 ezer embert vettek fel a szavazólistákra.

Ilham Aliyev családjával együtt Hegyi-Karabah székhelyén, Hankendiben (Sztyepanakert) adta le szavazatát, eltérően a korábbi választásoktól, amikor a fővárosban szavazott.

A központi választási bizottság nem regisztrált semmilyen jogsértést a választási kampány során - mondta Panahov a tévéadásban.

Összesen 790 megfigyelő vett részt a választás szabályosságának ellenőrzésében, akik 89 országból érkeztek, és 72 nemzetközi szervezetet képviseltek.

A választás végeredményét február 9-én teszik közzé.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×