eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Egészen hajmeresztő esethez vezettek a húszik Vörös-tengeri támadásai Ausztráliában

Megfeneklett és a tikkasztó hőségben vesztegel Ausztrália partjainál egy mintegy 14 ezer juhot és kétezer szarvasmarhát szállító hajó, miután a jemeni húszi lázadók támadásai miatt kénytelen volt feladni az eredetileg a Vörös-tengeren át Izraelbe vezető útját, és visszatérni.

A Bahijah nevű hajó január 5-én indult Ausztráliából Izraelbe, ám a kereskedelmi hajózási útvonalakat, illetve amerikai és brit hadihajókat fenyegető vörös-tengeri rakétatámadások miatt az ausztrál kormány a hónap derekán hazarendelte azt útjáról.

Iparági tisztviselők, valamint az ausztrál kormány tájékoztatása szerint arról egyelőre nem született döntés, hogy a megfeneklett hajó rakterében 40 Celsius-fokban tengődő állatokat kirakják-e Ausztráliában - ahol az állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályok szerint karantén vár rájuk -, vagy Afrikát megkerülve egy csaknem egy hónapig tartó tengeri úton eljuttatják őket Izraelbe - közölték.

Noha a fedélzetén lévő állatok az érintett exportőrcégek szerint kielégítő állapotban vannak, a rekkenő hőség miatt az állatvédők aggodalmuknak adtak hangot.

Az exportőrök azzal számolnak, hogy a hajó újra elindul eredeti úti célja felé a jószágokkal, ami jól érzékelteti az élőállat-kivitel tényleges körülményeit, és nem egyeztethető össze az ausztrálok által elvárt állatjóléti normákkal - mondta Josh Wilson ausztrál parlamenti képviselő a 10 News nevű hírportálnak.

A Bassem Dabbah nevű izraeli exportőr cég legutóbb arra kért engedélyt az ausztrál kormánytól, hogy az állatok egy részét kirakja, majd a többivel, valamint némi takarmánnyal és állatorvosi készlettel felszerelkezve elindul, hogy Afrikát megkerülve eljusson Izraelbe. A mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy súlyosabb állategészségügyi problémákra utaló bizonyítékok hiányában együttműködik az exportőrrel és az ágazati szereplőkkel.

Noha Ausztrália a világ egyik legnagyobb élőállat-exportőre, amely tavaly több mint félmillió juhot és félmillió szarvasmarhát vitt ki főleg ázsiai és közel-keleti piacokra, azon belül elsősorban Izraelbe, az ország kormánya - az ausztrál agrárszervezetek heves tiltakozása ellenére - ígéretet tett az élő juhok exportjának betiltására.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×