eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Concept illustration, USA and flag of European Union
Nyitókép: Anton Litvintsev/Getty Images

Az Európai Unió kemény üzenetet küldött az Egyesült Államoknak

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője, Peter Stano, pénteki sajtóközleményében bírálta egy halálra ítélt bérgyilkos nitrogéngázzal történt kivégzést az amerikai Alabama államban.

"A kivégzést úgy hajtották végre, hogy az elítéltet tiszta nitrogén belélegzésére kényszerítették, megfosztva őt a testi funkciók fenntartásához szükséges oxigéntől, ami nitrogénhipoxiához vezetett. Ez az első alkalom, hogy ezt a kivégzési módszert alkalmazták az Egyesült Államokban. Vezető szakértők szerint ez a módszer különösen kegyetlen és szokatlan büntetés, ráadásul az elítélt 2022 novemberében már átesett egy sikertelen kivégzési kísérleten" - hívta fel a figyelmet szóvivő.

Az EU szerint a halálbüntetés az élethez való jog megsértése és az emberi méltóság végső megtagadása. A halálbüntetés visszafordíthatatlan jellegű, és nem képes elrettentőleg hatni a bűnözésre. Az Egyesült Államokban eddig 196 ártatlan embert mentettek fel a halálraítéltek közül - áll a közleményben.

EU szóvivője üdvözölte, hogy 29 amerikai állam eltörölte a halálbüntetést, vagy felfüggesztette az elrendelt kivégzéseket, azonban aggodalmát fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban tavaly nőtt a kivégzések száma. "Öt államban 24 embert végeztek ki annak ellenére, hogy 2020 óta folyamatosan csökkent a halálbüntetés alkalmazása az Egyesült Államokban. Felszólítjuk a halálbüntetést fenntartó államokat, vezessenek be moratóriumot, és haladjanak a halálbüntetés eltörlése felé" - hívta fel a figyelmet a sajtóközlemény.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×