eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Leopard 2 A7 német harckocsi. Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music
Nyitókép: Forrás:Twitter/CJP - Forgotten One Music

Litvánia komolyan veszi az orosz fenyegetést

A balti állam Leopard 2-es harckocsik vásárlásáról kezdeményez tárgyalást Németországgal.

A litván védelmi tanács döntéséről Arvydas Anusauskas védelmi miniszter tájékoztatta a sajtót. Mint mondta, országa is hozzá akar járulni a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez. "Egy harckocsizászlóaljat szeretnénk létrehozni, de sok függ a feltételektől, többek között az ártól" - mondta a miniszter, aki egyelőre nem tudott további részletekkel szolgálni.

Az Oroszországgal és annak szoros szövetségesével, Fehéroroszországgal szomszédos Litvánia hadserege jelenleg nem rendelkezik harckocsikkal. A tervezett páncélos egység 2030-ra érné el a harckészültséget. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a NATO ígéretet tett arra, hogy megerősíti jelenlétét a szövetség keleti határán.

Berlin és Vilnius tavaly év végén állapodott meg abban, hogy 2027-re a német hadsereg (Bundeswehr) egy dandárt, 4800 katonával és 200 fős civil személyzettel állandó állomásoztatás céljából a litván-orosz határtérségbe telepít. A megállapodás Berlin számára történelmi jelentőséggel bír, mert a II. világháború óta ez lesz az első állandó külföldi küldetés a német hadsereg számára.

A NATO 2017-ben mintegy ezerfős nemzetközi kontingenst telepített Litvániába.

A Leopard 2 harckocsikat a müncheni székhelyű Krauss-Maffei Wegmann cég, a KNDS német-francia technológiai csoport tagja gyártja.

Litvánia 2016-ban 670 millió dollár értékben 91 darab német gyártmányú Boxer páncélozott harcjármű beszerzéséről írt alá megállapodást a német ARTEC konszernnel. A szerződésben foglalt utolsó harci járműveket nemrégiben vette át a vilniusi vezetés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×