eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A köztársasági gárda tagjai viszik Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének nemzeti színű zászlóval fedett koporsóját a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán tartott búcsúztatási szertartáson 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Orbán Viktor: Elment Magyarország barátja, köszönünk mindent!

Jacques Delors valóban kibékítette Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével – jelentette ki a francia államfő az Európai Bizottság volt francia elnökének állami búcsúztatásán Párizsban. A megemlékezésen Orbán Viktor is részt vett.

„Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített” – fogalmazott a francia elnök az Invalidusok díszudvarán rendezett ünnepélyes gyászszertartáson, amelyen számos európai vezető, valamint és állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

A szocialista politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, és egybehangzó vélemények szerint kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában.

Párizs, 2024. január 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, j4) részt vesz Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, j4) részt vesz Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Jacques Delors lépésről lépésre hozzájárult Európa mai arculatának kialakításához” – tette hozzá Emmanuel Macron, megemlékezve az euró atyjáról, aki az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus programot, megreformálta a közös agrárpolitikát.

Az ő nevéhez fűződik „egy emancipációs szociáldemokrácia lehetősége” mondta az államfő. „Az egyesült Európa, Schengen, az Erasmus, Maastricht lehetősége, amelyet a közös értékek forrasztanak egybe Compostelától a Balkánig, az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig” – tette hozzá.

A francia elnök szerint Jacques Delors halála után is folytatódik az általa megkezdett út. „Egy nehéz út, akadályokkal teli út, messze a könnyedségtől és a látszatmegoldásoktól, mindig egyensúlyozva, megtartva a nemzetet és Európát, a gazdasági erőt és a társadalmi igazságosságot, a valóságot és az eszményt” – hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Párizs, 2024. január 5.
Emmanuel Macron francia elnök elhalad Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének nemzeti színű zászlóval fedett koporsója mellett a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán tartott búcsúztatási szertartáson 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában.
MTI/EPA/Yoan Valat
Emmanuel Macron elhalad Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének nemzeti színű zászlóval fedett koporsója mellett a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán tartott szertartáson. MTI/EPA/Yoan Valat

Emmanuel Macron megemlékezett Delors franciaországi belpolitikai tevékenységéről is: a későbbi európai bizottsági elnök Francois Mitterrand néhai baloldali elnök első kormányában, 1981-1984 között gazdasági miniszter volt, s ebben a minőségében – fogalmazott az államfő – „kibékítette a kormányzati szocializmust a piaccal, a franciákat pedig a gazdasággal”.

Az államfő gyászbeszédét követően a Marseillaise, a francia himnusz, majd az Örömóda, Európa himnusza csendült fel az Invalidusok díszudvarán.

Párizs, 2024. január 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j6) kezet fog Emmanuel Macron francia államfővel Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én. Jacques Delors 2023. december 27-én hunyt el 98 éves korában.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki maga is részt vett – a francia államfő meghívására – a búcsúztatási szertartáson, a következőket posztolta a közösségi oldalára: „Európai megemlékezés Jacques Delors tiszteletére. Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×