eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagút bejáratánál, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Belga uralkodó: a közel-keleti konfliktus erőszakosságát nem szabad Belgiumba importálni

A közel-keleti konfliktus "hihetetlen erőszakosságát" nem szabad Belgiumba importálni - jelentette ki Fülöp belga király karácsony alkalmával elmondott hagyományos beszédében vasárnap.

Az uralkodó videóüzenet formájában közzétett karácsonyi beszédében emlékeztetett, hogy a nemzetközi színteret idén a fegyveres konfliktusok és háborúk uralták úgy Ukrajnában, mint Kongóban vagy Szudánban, majd azt mondta: "az elmúlt hónapokban pedig példátlan erőszaknak lehettünk tanúi a Közel-Keleten".

"Idén ismét sötét időket éltünk át" - fogalmazott Fülöp belga király, majd hozzátette: "gondolataink a terrorizmus és az elviselhetetlen háborús cselekmények sok áldozatával vannak".

Kijelentette: Belgiumnak példát kell mutatnia az által, hogy a belga társadalomban eltérő származású és vallású emberek közös jövőt építenek. Belgiumnak olyan ország példáját kell mutatnia, ahol teljes a kultúrák közötti egyetértés - mondta.

Fülöp fontosnak nevezte a megosztottság elutasítását, és azt mondta: "az nem jó", ha a társadalomban táborok jönnek létre. Törekedni kell arra, hogy belga társadalom inspiráló legyen, sohasem megosztó - jelentette ki.

"Sajnos a kirekesztésből, a hátrányos megkülönböztetésből vagy a rasszizmusból fakadó erőszak továbbra is jelen van társadalmunkban" - fogalmazott a király, hivatkozva a családon belüli és a szexuális erőszak mellett a verbális erőszakra, amely - szavai szerint - gyakran az internet névtelensége révén terjeszkedik.

"Az elbátortalanító és megbénító félelemnek és gyötrelemnek, végső soron az erőszaknak egy létfontosságú erővel állhatunk ellen: a remény erejével" - fogalmazott.

Tavalyi beszédéhez hasonlóan Fülöp a globális felmelegedés kérdésével is foglalkozott, úgy ítélve meg, hogy az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) következtetései "biztatóak". A globális felmelegedés kapcsán a belga király szerint nem naivitás szintén a remény szó választása. Szavai szerint ugyanis a remény energiát ad az olyanokkal való érintkezés által, akik ugyancsak elkötelezettek egy "jobb világ építése mellett".

"A remény ereje a mi gyermekeinkben van, azokban, akik ma és holnap megszületnek. Mert minden új nemzedék erős elkötelezettséget hordoz magában egy jobb jövő építésére" - fogalmazott.

A világot jelenleg jellemző "működési zavarokra" nem a megosztottság szellemében, hanem az együttműködés, a közjóra törekvés által egy fenntartható világ érdekében kell választ találni - zárta karácsonyi gondolatait a belga uralkodó.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×