eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Belgrád, 2023. november 1.Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. október 31-én. Vucic november 1-jén bejelentette, hogy december 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Szerbiai választások: a szakértő és a kutatók szerint is egy előre lefutott szavazás

A kormányzó Szerb Haladó Párt a hét végi szerbiai előre hozott parlamenti választások nagy esélyese – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense.

Nem csupán parlamenti, hanem háromszintű választásra készül a déli szomszédunk: egyszerre lesznek parlamenti, részben önkormányzati és tartományi szintű választások, például Vajdaság autonóm tartományban.

Sokak szerint ez egy előre lefutott választás, a számok is ezt mutatják

– mondta az InfoRádióban Palusek Erik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense. Mint fogalmazott, mindenki arra számít, hogy a jelenleg is hatalmon lévő Szerb Haladó Párt fog ismét kormányt alakítani a koalíciós partnereivel, a Szerbiai Szocialista Párttal és esetleg még a Vajdasági Magyar Szövetséggel, amely szintén részese szokott lenni a hatalmi koalíciónak.

Az ellenzék esélyei kapcsán azt mondta a szakértő, hogy az erősebb ellenzéki lista 25-26 százalékra számíthat a legfrissebb felmérések szerint, ami nyilvánvalóan kevés a kormányalakításhoz. Sok kisebb párt viszont a bejutási küszöböt sem fogja elérni. A legerősebb ellenzéki erő nem egy párt, hanem egy tömörülés, a Szerbia az erőszak ellen – a szavazatok negyedére számíthat.

Megjegyezte, a Szerb Haladó Párt nagyon gyakran folyamodott az előre hozott választásokhoz mint a hatalommegőrzés eszközéhez. Rávilágított, Aleksandar Vučić elnök azt mondta, azért írta ki a választásokat december 17ére, mert ez volt az ellenzék követelése. Szerbián a tavasz folyamán végigsöpört egy erőszakhullám, nagy ellenzéki tüntetések voltak, melyek hatalomváltást követeltek. A szerb államfő erre hivatkozva írta ki az előre hozott választást.

Magyarázata szerint amikor a regnáló pártok

úgy látják, hogy alkalmas a pillanat, és biztos az újraválasztásuk, akkor kiírják az idő előtti voksolást.

Megalapozták a jelenlegi népszerűségüket a 15 százalékos nyugdíjemeléssel, illetve fizetésemeléssel, ráadásul mostanában kezdték el folyósítani, továbbá támogatásokat, segélyeket is kiosztottak. A szakértő szerint talán ez az az időszak, amit meg tudnak lovagolni, ezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják.

Palusek Erik leszögezte, azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szerb Haladó Pártnak több mint 700 ezer tagja van, ami a teljes szerb lakosság egy igen jelentős hányada, így rendelkezik egy nagyon fegyelmezett és jól mozgósítható, biztos szavazótáborral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×