eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 - a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyvének bemutatóján a Főőrség épületében, a budai Várban 2021. július 27-én. A könyv a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában jelent meg.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Balázs: bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió

Az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország mindkét ügyben, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásaival és pénzügyi támogatásával kapcsolatban is elérte stratégiai céljait, és a nemzeti érdekeit is sikerült megvédenie – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben pénteken.

Orbán Balázs a csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Magyarország egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és azt hibának tartja.

„Elvi álláspontunk továbbra is az, hogy Ukrajna nem felkészült az Európai Uniós csatlakozásra, ezért az arról szóló tárgyalásokat nem érdemes elkezdeni” – fogalmazott.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi csomag elfogadása pedig – szavai szerint – komoly és azonnali érdeksérelmet jelentett volna Magyarország számára.

„Azt látjuk, hogy egy bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió, és annak semmi értelme nincsen”

– fogalmazott.

Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban Magyarország hiányolja a stratégiai víziót.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz (RRF) kamatkiadásainak emelésével kapcsolatban pedig úgy látja, amíg nem kapott egy fillért sem, addig ahhoz nem tud semmilyen további döntéssel hozzájárulni – húzta alá.

Magyarország kitartott, és így el kellett halasztani a döntés meghozatalát, várhatóan a jövő év elejéig – közölte Orbán Balázs. Ráadásul - mint kiemelte - addig az Európai Tanács azt tűzte ki az uniós bizottság feladatául, hogy „a magyarok problémáival foglalkoznia kell”. Láthatóvá válik majd, hogy azok a források, amelyek járnak Magyarországnak, rendben megérkeznek-e, vagy folytatódik Brüsszel részéről a politikai zsarolás – emelte ki a politikai igazgató.

Lehetőség nyílik továbbá annak megvizsgálására is, hogy az Európai Bizottság részéről van-e nyitottság a Magyarország számára fontos kérdések megtárgyalására az unió hosszú távú költségvetésének (MFF) módosításával kapcsolatban. „Ha van, akkor folytani lehet a tárgyalásokat, ha nincs, akkor marad a büdzsé úgy, ahogy van” – jelentette ki.

Egészen addig Magyarország az egész finanszírozási csomagra nemet mond. Magyarország szerint nem kell módosítani az unió 2027-ig érvényes költségvetését - hangoztatta Orbán Balázs.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×