eur:
389.74
usd:
359.26
bux:
66356.93
2024. február 26. hétfő Géza
Palesztin civilek menekülnek Gáza városából 2023. november 2-án, az izraeli haderő gázai övezeti hadművelete idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Hirtelen megnövekedhet a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben - adatok

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

"A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai" - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy

már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, s a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek.

Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

"Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra, több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban" - hívta fel a figyelmet a főigazgató.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet "eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van", és a világnak "nem szabad elfordulnia" ebben a helyzetben.

"Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség" - jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől. Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket. További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×