eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli katonák egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határtérségében 2023. november 27-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti négynapos tűzszünet negyedik napján.
Nyitókép: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Joe Biden: jelentős eredményekkel járt a tűzszüneti megállapodás

Joe Biden amerikai elnök szerint jelentős eredményekkel járt az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között hetedik napja tartó tűzszüneti megállapodás.

Az elnök Washingtonban helyi idő szerint szerda késő este kiadott közleményében az eredmények közé sorolta, hogy csaknem 100, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz visszanyerte szabadságát.

Kiemelte, hogy szerdán kiszabadult a második amerikai is, egy izraeli-amerikai kettős állampolgár, Liat Beinin.

Joe Biden az elkötelezettségét hangoztatta abban, hogy minden túsz szabadon engedését elérjék, valamint szavai szerint az Egyesült Államok a nemzetközi közösség élén vezetője volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben élőkhöz. Emellett az elnök méltatta a tűzszünet meghosszabbítását, amelynek érdekében az Egyesült Államok szintén komoly erőfeszítéseket tett.

A szerdán kiszabadult amerikai-izraeli túsz, a 48 éves Liat Beinin előtt szombaton egy 4 éves kislány nyerte vissza szabadságát amerikaiként. Szerdán összesen 12 izraeli állampolgár szabadult ki, az amerikai-izraeli kettős állampolgár mellett két orosz-izraeli, három német-izraeli és egy holland-izraeli, valamint négy thaiföldit is elengedtek a palesztin fegyveresek. Az oroszok és a thaiföldiek a fogolycsere-megállapodás keretén kívül nyerték vissza szabadságukat.

Az amerikai adminisztráció még kedden közölt várakozása arról szólt, hogy az Izrael és a Hamász között, részben amerikai közbenjárásra kialkudott fogolycsere során három amerikai szabadulhat ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×