eur:
390.92
usd:
365.76
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és listavezetője kampánygyűlést tart Brémában 2021. szeptember 14-én. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Drámai döntés: vége az áram- és gázárféknek Németországban

A költségvetésen esett hatvanmilliárd eurós lyuk befoltozásához szükség van az eddigi energiaár-támogatások befagyasztására is.

A német kormány az év elején több intézkedést hozott az állampolgárok, illetve a vállalatok terheinek csökkentésére, miután Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán mindenekelőtt az energiaköltségek jelentősen megemelkedtek. Ennek nyomán árféket határoztak el az áramra és a gázra, és az eredeti tervek szerint jövő év március végéig meghosszabbították volna, a pénzügyminiszter azonban most megvétózta a hosszabbítást.

A gazdasági és energiaügyi miniszter a közelmúltban még az árfék tervezett meghosszabbítását az emelkedő energiaárak elleni biztosításnak nevezte. Az intézkedés alapján a magánháztartások fogyasztásának nagy részét az állam fedezi, az áram esetében az alapfogyasztás 80 százalékáig kilowattóránként 40, a gáz esetében 12 centet kellett fizetniük.

A finanszírozást az úgynevezett Gazdasági Stabilizációs Alapból (WSF) biztosították, és október végéig 31,2 milliárd eurót biztosítottak az energiaárfékre, a kormány pedig a közelmúltban döntött úgy, hogy a fékeket három hónappal meghosszabbítja.

Ez volt a helyzet az alkotmánybíróság november közepén hozott, a kormányt drákói takarékossági intézkedésekre kényszerítő határozatáig. A karlsruhei testület alkotmányellenesnek minősítette az Olaf Scholz kancellár vezette kormány korábbi döntését, és ennek következményeként a költségvetésben 60 milliárd eurós hiány keletkezett, amit elsősorban a pénzügyminiszter most rendkívüli takarékossági intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni

A szabad demokrata Christian Lindner a napokban sorra jelentette be az elkövetkező két évre kiterjedő megtakarítási terveit, amelyek nagy részét a Bundestagnak még ezen a héten kellene jóváhagynia.

A takarékosság legújabb áldozata az energiaárfék, amelynek meghosszabbításáról a miniszter szerint nem lehet szó.

"Az áram- és gázárfékre vonatkozó milliárdos állami támogatások az év végén véget érnek"

– hangsúlyozta Lindner a Deutschlandfunknak.

A politikus nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az állam közbelépne-e, ha jövőre ismét magasak lennének az energiaárak.

A miniszter által előirányzott drákói költségvetési szigor erősen megosztja a koalíciós pártokat. Mindenekelőtt a kancellár pártja, a szociáldemokrata SPD ellenzi a tervezett intézkedések egy részét. Több szociáldemokrata politikus annak a nézetnek adott hangot, hogy az energiaárfékek a háztartások és a cégek millióinak jelentettek biztonságot a túlzott energiaárak ellen, és ezt a jövőben is garantálni kell.

Az egyik legerőteljesebb bíráló Lars Klingbeil, az SPD társelnöke volt.

A szociáldemokrata pártelnök kifogásolta, hogy a miniszter egyoldalúan jelentette be az áram- és gázárplafon korai megszüntetését.

"Anélkül, hogy ezt megvitatnánk, az egész nem működik" – fogalmazott Klingbeil.

Robert Habeck gazdasági és energiaügyi miniszter, a Zöldek Pártjának vezető politikusa egy nappal a párt vasárnap este véget ért kongresszusát követően pedig azt hangsúlyozta, hogy nem szabad feladni a "nagyszabású klímaprojekteket". Habeck erről egyeztetést kezdett a tartományok illetékes minisztereivel.

A történtek nyomán ismét az előre hozott választások javaslatával állt elő az ellenzéki konzervatív pártszövetség vezető politikusa, a CSU elnöke, Markus Söder. A válságos helyzet mellett a koalíciós pártok közötti ellentétekre utalt, és azt hangoztatta, hogy ilyen körülmények között az előre hozott választás a helyes út. Időpontként a jövő júniusi európai választások időpontját javasolta.

Németországban a soron következő parlamenti választások 2025 szeptemberében lennének.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×