eur:
387.06
usd:
356.63
bux:
66187.39
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen a Hamász fogságából szabadult izraeli Emily Hand az apja karjában egy meg nem nevezett izraeli helyszínen 2023. november 26-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tűzszünet harmadik napján. A túszcsere keretében a Hamász november 24-én átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok szabadon bocsátásáért cserében.
Nyitókép: MTI/AP/Izraeli hadsereg

A katari miniszterelnök fellebbentette a fátylat a gázai tűzszünet egy újabb okáról

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak "meg kell találnia" többtucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben - mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta: tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

  • A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.
  • A támadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.
  • Jelenleg azonban ideiglenes tűzszünet van érvényben, amelynek célja a túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése.
  • A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, a Hamász pedig elenged ötven túszul ejtett nőt és gyermeket.

A katari miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjúban kijelentette: a tűzszünet meghosszabbítható, ha a Hamásznak sikerül felkutatnia további gyermekeket és nőket, akik nem az ő fogságában vannak.

"Még nincs egyértelmű információnk arról, hogy közülük hányat sikerül megtalálni, de a tűzszünet egyik célja éppen az, hogy a Hamásznak legyen ideje az eltűntek felkutatására" - fogalmazott a katari kormányfő.

Hozzátette: a Hamász azt közölte Katarral, hogy fegyveresei nem is ejtettek foglyul civileket az októberi rajtütés során, a szervezet szerint más militáns csoportok, illetve az áttört határkerítésen keresztül Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal civileket Gázába.

A túszok elengedéséről szóló megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász azt közölte, hogy "ez az a szám, amelyre biztosítékot tud vállalni" - fogalmazott a brit lapnak nyilatkozva a katari kormányfő. Hozzátette: Izrael hajlandó a tűzszünet meghosszabbítására, ha van bizonyíték arra, hogy a Hamász ennél több gyermek és nő elengedését tudja elérni.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni szerint a Gázai övezetben jelenlévő másik iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád "egyeztet a Hamásszal" a túszok elengedése ügyében.

(A nyitóképen: Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen a Hamász fogságából szabadult izraeli Emily Hand az apja karjában egy meg nem nevezett izraeli helyszínen 2023. november 26-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×