eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A palesztinokat támogató tüntetés Londonban 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: Neil Hall

Szigorú szabályok a londoni nagy palesztin-párti tüntetésre, de a másik oldal is készülödik

Részletes magatartási normákat szabott a londoni rendőrség a szombatra meghirdetett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői számára. A Scotland Yard "robusztus" fellépést helyezett kilátásba bármiféle kihágás esetére.

Ez lesz a hetedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonulnak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A Scotland Yard péntek este közzétett tájékoztatásában arra figyelmeztette a szombatra meghirdetett londoni tüntetés résztvevőit, hogy a rendőrség a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket - gyilkosságokat, emberrablásokat - dicsőítsenek vagy propagáljanak.

A felhívás kiemeli: a demonstrációt biztosító rendőrök "robusztus közbelépésére" számíthatnak mindazok, akik bármilyen bűncselekményre ragadtatják magukat.

A tömegben kifejezetten ilyen tevékenységek észlelésére és azonosítására kiképzett rendőrök lesznek, akik figyelik, hogy feltűnnek-e gyűlöletre szító tartalmú plakátok, vagy elhangzanak-e törvénysértő jelszavak - áll a Scotland Yard péntek esti figyelmeztetésében.

A tüntetésre a szervezők legalább százezer embert várnak.

A demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosítja, és lesznek köztük arabul beszélő rendőrök is.

Vasárnap - a Hamász terrortámadása óta először - az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) heti összesítésében közölte: a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást. A CST szerint még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy a rendszeres adatgyűjtés 1984-ben elkezdődött.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×