eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kannabiszültetvény a Pest megyei Remeteszőlősön 2021. január 18-án. Az illegális növénytermesztés leleplezéséhez szükséges előkészítés után a Komárom-Esztergom és Pest megyei rendőrség január 18-án közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt számolt fel egy remeteszőlősi ház pincéjében. A helyszíni szemlén összesen 903 tő kannabiszt számoltak össze. A rajtaütéssel a becslések szerint kb. 180 kiló, több százmillió forint értékű marihuána felhalmozását akadályozták meg. Az ültetvény gazdáját, az ott lakó férfit előállították.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kirobbant a vita: elakadt a legális kannabisz Németországban

A német kormány augusztus közepén döntött úgy, hogy az év végéig megtörténhet a marihuána, azaz a kannabisz orvosi célból történő leglizálása. Az egészégügyi miniszter azonban most visszakozásra kényszerült, a parlament ugyanis tovább folytatja a vitát az engedélyezésről.

A kábítószerként nyilvántartott kannabisz kis mennyiségű fogyasztásának engedélyezését az egészségügyi tárca vezetője, Karl Lauterbach kezdeményezte. Javaslatát három hónappal ezelőtt a kormány jóváhagyta. Az elismert orvosból lett szociáldemokrata politikus régi szívügye, hogy rekreációs célokra és a legszigorúbban 18 év felett kis mennyiségben engedélyezzék a kannabisz, más néven marihuána termelését, illetve fogyasztását.

Első ízben már egy évvel korábban állt elő javaslatával, de a tiltakozás olyan méretű volt, hogy visszakozott, majd eredeti tervén finomított, azaz szigorított. A kormány jóváhagyása azonban az engedélyezéshez kevés, ahhoz szükség van a parlament két házának, a Bundestagnak és a Bundesratnak a támogatására is. Legfrissebb értesülések szerint különösen az utóbbi legkorábban a jövő év első hónapjaiban tűzheti napirendre az ezzel kapcsolatos vitát.

Lauterbach szerint a kannabisz kikerülne a kábítószertörvényből, amelyben a heroinnal és más kábítószerekkel együtt tiltott anyagként szerepel. Ennek megfelelően a jövőben 18 éves kortól engedélyezni kell 25 gramm kannabisz birtoklását. Továbbá a tervezet magában foglalja, hogy ugyancsak engedélyezni kell a kannabisznövény egyes fajtáinak "személyes használatra" történő magántermesztését.

Mindez ugyanakkor úgynevezett kannabiszklubokban történhet, amelynek tagjai a megfelelő növényt közösen termeszthetik, és egymásnak átadhatják. Kereskedelmi célokról nem lehet szó. A tervezetben szerepel az is, hogy a kannabisz iskolák, óvodák, játszóterek és sportpályák 200 méteres körzetében nem termeszthető.

A tervezettel kapcsolatban rendkívül éles vita bontakozott ki a kannabisz korlátozott termelését és fogyasztását támogatók, illetve a legalizálást határozottan ellenzők, mindenekelőtt a konzervatív pártszövetség, a CDU és a CSU vezető képviselői között.

Lauterbach az vallja, hogy a szigorú tilalmi politika "megbukott". Megítélése szerint az emberek jelentős része különböző kábítószereket használ. Ebből kiindulva biztonságosabb lenne "minőségileg megfelelő" terméket előállítani mérgező adalékanyag nélkül. Az érvek között szerepel az is, hogy a szigorú szabályozással javítani lehet az egészségvédelmet, illetve fékezni lehet a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést.

Az ellenzők ezzel szemben attól tartanak, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lehetnek áldozatai. A konzervatív CDU/CSU mellett az ellenzők között vannak a különböző orvosi egyesületek a német orvosok, illetve gyermekorvosok szövetségétől, a pszichiátriai és pszichoterápiás társaságig. A leghatározottabban ellenzi a legalizálást a német rendőrök szakszervezete is.

Az ellenállás olyan méretű, hogy a legalizálásra várni kell.

Az ARD televíziónak nyilatkozva Karl Lauterbach megerősítette, hogy az idei engedélyezésre nem kerül sor. Nem kizárt, hogy a Bundestag még idei tevékenységének utolsó hetében napirendre tűzi a tervezettel kqpcsolatos vitát, de elengedhetetlen az is, hogy azt a felsőházként nyilvántartott Bundesrat, azaz a szövetségi tanács – minden más jogszabályhoz hasonlóan – megvitassa.

Értesülések szerint a Bundestag eddigi, a témával foglalkozó szakértői meghallgatásai során egyértelművé vált, hogy rendkívül ellentmondásos a miniszteri javaslat megítélése. Az ellenzéki CDU/CSU politikusai pedig ismételten figyelmeztetnek a kannabisz akár korlátozott mértékű legalizálásnak negatív hatásaira.

A konzervatívok szerint a kormány által jóváhagyott tervezet nem óvja a fiatalokat a kábítószer használatától, hanem sokkal inkább ösztönzi őket arra.

Ezzel kapcsolatban pedig a súlyos egészségkárosodás veszélyére hívják fel a figyelmet. Az egészségügyi miniszter korábban jelezte, hogy felvilágosító céllal "tájékoztató kampányt" tervez a kannabiszhasználat kockázatairól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×