eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Krisjanis Karins lett miniszterelnök a három balti állam kormányfőinek informális találkozóját követő sajtóértekezleten Tallinnban 2023. február 3-án. A három ország miniszterelnöke Ukrajnáról, az energiáról és a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előkészületeiről tanácskozott.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Két orosz becsapta a lett külügyminisztert

Kijelentette Krisjanis Karins lett külügyminiszter két, magát magas rangú afrikai tisztségviselőnek kiadó orosz telefonbetyárnak, hogy "nem tetszik" neki Ukrajna hathatós nyugati támogatása az Oroszország elleni háborúban, de "nem látni más választást".

A lett külügyi tárca vezetőjét a már több ismert politikust megtévesztő Alekszej Sztoljarov (Lekszusz) és Vlagyimir Kuznyecov (Vovan) hívta fel telefonon, afrikai kormányilletékesnek adva ki magát, és a beszélgetés felvételét közzétették a Telegram-csatornájukon.

Karins azt mondta: "Segítettünk nekik (az ukránoknak) az újjáépítésben. Segítettünk fegyverekkel. Segítettünk, amivel csak tudtunk. Humanitárius segélyt, gyógyszereket, mindent, mindent (adtunk). És nem örülünk ennek, de nem látunk más lehetőséget" - tette hozzá.

A júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozót kommentálva Karins azt mondta:

az európai uniós és a NATO-országok vezetői megértik, hogy ezek az események "nem fognak gyorsan véget érni", és mindez "végső soron azt jelenti, hogy pénzt kell költeni Ukrajna megsegítésére".

Azt is kijelentette, hogy a NATO-nak köszönhetően "nem ébred fel éjjelente aggodalommal" annak kockázata miatt, hogy Oroszország Fehéroroszország területén keresztül megszállja országát.

"Fehéroroszországot Kalinyingrádtól egy kis, mindössze mintegy 100 kilométeres folyosó választja el. Nem ébredek fel éjszaka az aggodalomtól" - magyarázta a külügyminiszter. "Mert mindannyian - Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország - a NATO tagjai vagyunk" - hangsúlyozta.

"Valamennyiünknek megvannak a saját fegyveres erői, és ott van a NATO-hadsereg, NATO-repülőgépek, tankok, NATO-katonák, állandóan vannak hadgyakorlatok. NATO-tagságunknak köszönhetően nem látunk közvetlen katonai fenyegetést a térségünkre" - mondta.

A miniszter értésre adta, hogy jobban aggódik az országot érő gazdasági, semmint katonai fenyegetések miatt. "A létező fenyegetés gazdasági jellegű" - mondta. "Az árak, különösen az energiáé, az élelmiszereké, és így tovább. Ez mind az ukrajnai háború következménye. De ha Oroszország győz Ukrajnában, akkor nagy-nagy problémánk lesz Európában" - hangoztatta a megtévesztett Karins a telefonbeszélgetés során.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×