eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart az észak-lengyelországi Bydgoszcznagyváros 2-es számú Katonai Légijárműjavító üzemében tett látogatásán 2022. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Varsóban mégis a korábbi miniszterelnök kapott megbíztást kormányalakításra

Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnönek azonban meg kell szereznie a parlament támogatását is ahhoz, hogy kormányozhasson.

Hétfő délelőtt a szejm alakuló ülésén Morawiecki a lengyel alkotmánnyal összhangban benyújtotta lemondását, de kabinetje az új kormány beiktatásáig hivatalban marad.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét. Az idei parlamenti választáson a PiS a legtöbb, 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Andrzej Duda az új kormány alakítását célzó megbízás alkalmából rendezett ünnepségen reményét fejezte ki, hogy

Morawiecki kabinetje megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, és a PiS-frakciónál szélesebb parlamenti együttműködés keretében folytatja munkáját.

A leendő kormány előtt álló kihívásokról beszélve az elnök fontosnak nevezte, hogy Lengyelország megőrizze pozícióját az Európai Unióban és a NATO-ban.

Morawiecki a hétfő délutáni parlamenti beszédében az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO) október végén megszavazott, az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét 65 területen megszüntető tervezetre utalva a nemzeti szuverenitást védő, pártpolitikai hovatartozástól független koalíció létrehozására szólította fel a képviselőket.

A Morawiecki által összeállítandó új kabinetet az államfő két héten belül iktatja be. A kormányprogramot a beiktatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×