eur:
394.87
usd:
370.48
bux:
65435.75
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Unsplash

Hadat üzent Németország a gázfűtésnek, büntetést is emlegetnek, de haladékról is szó van

Szükség van a struktúraváltásra Németországban, a szakértők szerint ezt büntetéssel, és pláne ilyen rövid idő alatt nem lehet elérni.

A jelenlegi energiamix és a gazdaság szerkezete sem teszi lehetővé, hogy nagyon rövid idő alatt fenntartható módon lehessen elérni komoly változásokat - nyilatkozták kutatók a Magyar Nemzetnek az új németországi gázfűtés-tervezettel kapcsolatban.

Az új fűtési törvény komoly büntetéseket helyez kilátásba, akár 50 ezer eurót (több mint 19 millió forint) is kiszabhatnak arra, aki elmulasztja betartani.

Az új törvény szerint 2024-től az új építésű lakásokban a fűtést legalább 65 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani. Az írják, nem is lehetne egyik napról a másikra kiváltani a gázfűtést. Pásztor Szabolcs és Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója, illetve junior elemzője azt mondta a lapnak,

Németország fűtési igényének több mint nyolcvan százalékát fosszilis energiával fedezi, a változás pedig az ingatlantulajdonosok több mint kétharmadát érinti.

Hosszú távon korszerűbb és hatékonyabb fűtési rendszer jöhet létre, azonban az induló költségek kifejezetten magasak. Mint írják, akkor is megterhelő, hogy a klímabarát fűtési módok telepítésére alapesetben harminc-, az alacsony jövedelműek viszont akár hetvenszázalékos támogatást is kaphatnak az érintettek.

A nagyvárosoknak 2026-ig lesz idejük benyújtani a terveket, míg a kisvárosok esetében 2028-ig nyúlik a határidő. A kompromisszum tehát a korábbi megállapodásokhoz képest négy évvel meghosszabbítja a települési fűtési tervvel nem rendelkező otthonok számára a klímabarát fűtésre való átállást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×