eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Lövedékek füstje egy napraforgóföldön a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadműveletek második évében.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Két hónapig háborúzhatna Oroszország azzal, amit Észak-Koreától kaphatott - adatok

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai katonai műveletekhez, cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz - közölte szerdán egy dél-koreai képviselő a szöuli hírszerző szolgálatokra hivatkozva.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben találkozott az orosz Távol-Keleten.

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak - mondta az ülés után újságíróknak Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője.

"A NIS tudomására jutott, hogy több mint egymillió tüzérségi lövedéket adtak át" - tette hozzá. Elmondása szerint

ez körülbelül két hónapnyi háborúra lenne elég Oroszország és Ukrajna között. Phenjan cserébe műszaki tanácsokat kapott Moszkvától egy katonai felderítő műhold felbocsátásának tervéhez

- mondta a képviselő.

Észak-Korea a közelmúltban kétszer is kudarcot vallott egy katonai kémműhold pályára állításában. Az augusztusi második sikertelen kísérlet után októberben Phenjan bejelentette a harmadik indítást, de ez nem történt meg.

A parlamenti képviselő szerint "bár az októberi indítási időpontot elhalasztották, az utolsó előkészületek, például a hajtómű és a hordozóeszköz ellenőrzése teljes gőzzel folyik".

Szergej Sojgu: Ukrajna erői kimerülőben vannak

Ukrajna annak ellenére is vereséget szenved az ellene folyó háborúban, hogy a NATO új fegyvertípusokat szállít neki, erői kimerülőben vannak - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy szerdai moszkvai parancsnoki tanácskozáson. "Az orosz csapatok folytatják az aktív védekezést, hatékony tűzveszteséget okozva az ellenségnek" - jelentette ki a tárcavezető.

Mint mondta, az ukrán hadsereg "kétségbeesetten" és "sikertelenül" próbál támadni Zaporizzsja, Donyeck és Herszon környékén, ami súlyos veszteségekhez vezet számára.

A miniszter közlése szerint az orosz légvédelem az elmúlt hónap folyamán az ukrán légierő több mint 1400 eszközét semmisítette meg, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS harcászati rakétát.

"Szeretném megjegyezni, hogy a 37 repülőgép majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, amelynek szállítását F-16-os repülőgépből garantáltan megígértek Ukrajnának. Vagyis ha a légvédelmi rendszerünk így dolgozik, ez körülbelül 20 napi munkát jelent" - hangoztatta Sojgu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×