eur:
396.1
usd:
368.79
bux:
69794.12
2024. június 19. szerda Gyárfás
Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal társelnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 párt elnöke, Donald Tusk, a Civil Platform (PO) párt elnöke és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt elnöke a négy lengyel ellenzéki párt varsói sajtóértekezletén 2023. október 24-én. Itt bejelentették, hogy az általuk vezetett, az október 15-i parlamenti választásokon többséget szerző fő ellenzéki pártok Tuskot jelölik miniszterelnöknek és készek koalícióban kormányozni Lengyelországot.
Nyitókép: Czarek Sokolowski

Az ellenenzék megállapodott a többségről a Szejmben, de ez nem jelent még kormányt

A négy ellenzéki tömörülés megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról. Ennek ellenére lehet, hogy első körben nem ők kapnak megbízást kormányalakításra.

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról - közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel.

"Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben" - fogalmazott Tusk. Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

A PO elnöke közölte: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét "a kormányalakítás nehéz feladatával". Hozzáfűzte:

a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik.

Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés "elegendő többséggel" rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (szejm és szenátus) elnökének megválasztásához.

Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő "késlekedés nélkül" megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte: "a bizonytalanságot elkerülendő" kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését.

Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is. "Elnök úr, nincs szükség várakozásra" - jelentette ki.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette:

a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel.

A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda a választások előtt jelezte: az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×