eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
atacms
Nyitókép: lockheedmartin.com

Már be is vetette új csodafegyvereit Ukrajna, elérhetővé váltak az orosz bázisok

Az orosz elnök korábban arról beszélt, mely régiókban haladnak előre seregei. Most az ukrán hadsereg az egyik ilyen területtel kapcsolatban közölt híreket, a külügyminiszter pedig az új amerikai fegyvereikről nyilatkozott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az 1+1 tévécsatorna műsorában közölte, hogy az Egyesült Államok több nagy hatótávolságú ATACMS rakétát ad Ukrajnának, és a szállítások folyamatosak lesznek. A napokban azonban már arról szóltak a hírek, hogy az első csapásokat ezekkel a rakétákkal már végre is hajtották, vagyis a fegyverek már Ukrajnában vannak. Eddig két, Bergyanszk és Luhanszk térségére mért csapást kötnek az ATACMS rakétákhoz. Bár az orosz hadvezetés mindent tagad, Kijev és egyes orosz források is állítják, elképesztően súlyos veszteséget okoztak az orosz légierőnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében meg is erősítette, hogy Ukrajna már használja ezeket a taktikai ballisztikus rakétákat.

Amerikai tisztviselők szerint az elmúlt napokban kevesebb mint egy tucat rakéta jutott el Ukrajnába - írta az AP híre alapján a karpathir.com.

Az ATACMS rakéták alapváltozatának maximális hatótávja 165 kilométer. Ennek kapcsán a Forbes arról írt, hogy az új fegyverekkel minden, Ukrajna területén kiépített orosz bázis elérhető lesz az ukrán hadsereg számára, lehetővé téve az ukrán katonák biztonságos hatótávolságban maradását.

Időközben az orosz hadsereg újabb fotósorozatot tett közzé a bergyanszki repülőteret támadó rakéta roncsairól, és a maradványokon kivehetők az MGM–140A ATACMS Block 1. A jelölések - írta a Magyar Hírlap.

A Portfolio idézte a New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselőket, akik elmondták: a Pentagon a legnagyobb titokban szállította a fegyvereket, miután Joe Biden amerikai elnök hosszas, közel egy évig tartó vonakodás után végül áldását adta a szállítmányra.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professor emeritusa, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke beszélt a közelmúltban arról, hogy megint a légierő és a dróntámadások hónapjai következnek-e.

Múlt vasárnap beszélt Vlagyimir Putyin arról, hogy az ukrán ellentámadás szerinte teljes kudarcot vallott. "Csapataink gyakorlatilag az egész térségben javítanak a helyzetükön. Egy elég nagy területen" - mondta az orosz elnök, konkrétan a kupjanszki, a zaporizzsjai és az avgyijivkai csapásirányt megnevezve.

Csütörtökön a dél-kelet ukrajnai (tavriai) irányvonal sajtóközpontja arról számolt be, hogy az orosz erők légitámogatással próbálják körülzárni a Donyeck megyében lévő Avgyijivka települést, ugyanakkor az ukrán erők az elmúlt tíz nap alatt öt orosz repülőgépet semmisítettek meg a régióban.

Az ukrán vezérkar helyzetjelentésében közvetve megerősítette erőik előrenyomulásáról szóló híreket Herszon megyében, a Dnyeper (Dnyipro) folyó orosz megszállás alatti bal partján. Az Ukrajinszka Pravda hírportál felidézte, hogy korábban orosz bloggerek arról írtak, hogy az ukrán haditengerészek elérték a balparton lévő Piscsanyivka települést. Az ukrán katonai vezetés szerda esti és csütörtöki jelentésében is arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ágyúzták Piscsanyivkát.

Az orosz fegyveres erők a hivatalos csütörtöki közlés szerint 20 támadást vertek vissza a front négy szakaszán, amelyekben mintegy 730 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. Az orosz védelmi minisztérium rámutatott: az ukrán támadások közül 11-et a kupjanszki irányban hajtottak végre, és a legjelentősebb emberveszteséget, 260 főt a donyecki frontszakaszon szenvedték el.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×