eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen áldozatokat keresnek a romok között mentők Hrozában 2023. október 5-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő falut. Ukrán források szerint legalább 47 ember életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda

Demkó Attila: hiába lépte át a Dnyepert az ukrán sereg, ha közben ott van Gáza

Átlépte a Dnyeper folyót az ukrán hadsereg. Ez jelentős eredmény, de nem áttörés, arra ugyanis egyelőre sem az ukránok, sem az oroszok nem képesek - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője úgy látja, hogy a frontvonalak megmerevedtek, a háború évekig elhúzódhat, ráadásul a gázai konfliktus a figyelmet és az erőforrásokat is elvonja Ukrajnától.

Átlépte a Dnyeper folyót az Oroszország ellen védekező ukrán hadsereg, de ez az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint több szempontból sem jelent áttörést vagy háborús fordulatot, egyrészt ugyanis már korábban is foglaltak vissza hídfőállást - Antonovszki híd, Nova Kahovka-i átkelő -, másrészt pedig a gázai események megosztják a nyugati támogatást.

"Az első két kísérlet igazából kísérlet maradt, nem tudtak továbbmenni, minimális hídfőket tudtak csak megőrizni, településeket bevenni nem sikerült. Két falu irányába haladtak az ukránok még szerdán, de egy olyan települést kéne bevenniük, amely már elég nagy teret ad egy hídfőnek, és lehetőség szerint összekötést jelent egy másik hídfővel. Nem egyszerű feladat" - mondta Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Egyelőre motorcsónakokkal látják el ezeket az egységeket, pontonhidak nincsenek, nagyarányú támadást továbbfejleszteni szerinte tehát nagyon nehéz.

Érdekes lehet viszont szerinte a Kinburn-félsziget, Oroszország legnyugatibb hódítása, mi épp a Dnyeper torkolatánál fekszik.

"Arról beszélnek, hogy itt is volt már egy kisebb ukrán felderítőakció, és itt lehet egy nagyobb támadás. Erre figyelni is kell, mert ez egy nehezebben védhető régió, az ukránok számára viszont könnyebben elfoglalható" - mutatott rá Demkó Attila

Aktív harcok folynak még a Donyeck városához közeli Avdijivka mellett, ahol lassú orosz előretörés történik, de nagy vérveszteségek árán, itt egy fontos ukrán támaszpontot igyekeznek körbezárni, de a szakértő számára nem úgy tűnik, hogy sikerülni fog.

Verbove településnél az ukránok "ragadtak be" lassan két hónapja - ez Zaporizzsja és Mariupol közt van félúton.

A "légi kampány" során ukrán siker volt, hogy 8 orosz helikoptert megsemmisítettek egy repülőtéren, az oroszok "még mindig nem készültek fel arra, hogy mélységben veszélyeztetettek a repülőtereik" - fejtegette Demkó Attila.

Reménytelennek nevezte azt is, hogy a tokmaki vagy bahmuti harcok még idén véget érjenek, sőt általánosságban is úgy látja, stratégiai szintű áttörés sincs kilátásban; ilyen ukrán részről a tengerpart elérése lett volna, erre viszont nem képes, de ugyanígy az oroszok sem képesek arra, hogy teljes Luhanszk és Donyeck megye területét az uralmuk alá hajtsák, "orosz szemszögből felszabadítsák".

"Nagyon lassúak a műveletek, rendkívül jó a hírszerzés, a páncélos elhárító képesség, ezek lehetetlenné teszik egy gyors támadó hadművelet véghezvitelét" - szögezte le.

Az idő viszont szerinte "a nagyobb félnek" dolgozik, ez pedig a háborúban Oroszország, és itt jön be Izrael ügye, amelyet fegyverzetileg támogat a nyugat, az Egyesült Államok pedig pénzzel is.

"Ha nincs orosz összeomlás, nincs belső válság, Vlagyimir Putyin hatalma stabil marad, nem tudom elképzelni, hogy elérik a céljukat az ukránok, vagyis kiverni az orosz hadsereget" - húzta alá Demkó Attila.

Ámde Ukrajna oroszok alá gyűrése ugyanígy lehetetlen szerinte, így a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy "lesz valahol egy vonal".

A nyugati világ "Ukrajna-fáradtságával" kapcsolatban úgy fogalmazott, ez egy félelem Ukrajnában az ország volt külügyminisztere szerint is, Demkó Attila szerint jogos is.

"Az átadható fegyverzet is csökkent, és Izrael is szívja el az erőforrásokat" - összegezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×