eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Business people agree to bribe and do handshake, giving money or cash payment below table. Employee or partnership make a deal for fraud, money laundering and corruption crime in a business meeting
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

A korrupció elleni harcra figyelmeztette Amerika Zelenszkijt

Kijev mintegy 42 milliárd dollár támogatást vár idén és jövőre

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az Egyesült Államok folyamatos támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, de egyúttal sürgette, hogy összpontosítson a korrupció elleni harcra és a kormányzás erősítésére. Yellen erről a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) marrákesi éves közgyűlésén Ukrajna javára megrendezett kerekasztal-tanácskozáson beszélt.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok ugyan nem hagy fel Ukrajna nagyszabású gazdasági támogatásával, de

az ukrán élelmiszerexport orosz blokádja miatt hátrányt elszenvedő államoknak is nagyobb segítségre van szükségük.

Üdvözölte, hogy az ukrán elnök egyértelműen fellép a korrupció ellen és a kormányzati elszámoltathatóság érdekében. "Ezen nehéz kérdések rendezése kulcsfontosságú lesz abban, hogy az ukránoknak biztosítsák azt a jövőt, amelyet megérdemelnek" - mondta.

Beszélt arról is, hogy Ukrajna gazdasági vezetése "ésszerű politikát és megbízható eredményeket produkált egy elképzelhetetlenül nehéz helyzetben". Yellen ezzel Ukrajna "pozitív" teljesítményére hivatkozott az ország 15,6 milliárd dolláros (5700 milliárd forint) IMF-kölcsönével kapcsolatban.

Yellen hangsúlyozta, hogy az IMF-program kulcsfontosságú volt a makrostabilitás és a reformok előmenetele szempontjából. Hozzátette, hogy ezen reformok lényegiek lesznek az ország helyreállításában.

Az amerikai pénzügyminiszter üdvözölte, hogy az Európai Unió a következő négy évben 50 milliárd euró gazdasági és helyreállítási támogatást ígért Ukrajnának.

"Nemzetközi közösségként el kell látnunk Ukrajnát jelentős, kiszámítható és időben nyújtott pénzügyi támogatással, amelyre a kormányzat működtetése érdekében van szüksége" - emelte ki Yellen.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a tanácskozáson arról beszélt, hogy a kijevi vezetésnek mintegy 42 milliárd dollár (15 ezer milliárd forint) költségvetési támogatásra lesz szüksége az idén és jövőre a háborús pusztítások helyreállításához. Közölte azt is, hogy az ukrán költségvetés az idén 20 százalékos hiánnyal számol, jövőre pedig 21 százalékossal.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×