eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Emmanuel Macron francia elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt Vilniusban 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Emmanuel Macron: minősített többségre épülő döntésekkel tovább lehet lépni a migrációs paktum területén

Jóllehet az európai uniós tagországok között nincs egyhangú egyetértés az EU migrációs paktumával kapcsolatban, a miniszteri szinten már jóváhagyott javaslattal tovább lehet lépni minősített többségre épülő döntéshozatallal - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök pénteken Granadában.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozóját követően Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy elutasította a csúcstalálkozóról kiadni tervezett közös nyilatkozatnak azt a részét, amely a migrációval foglalkozott. Orbán Viktor kormányfő már az értekezletre érkezve jelezte, hogy nincs esélye semmilyen megállapodásnak azt követően, hogy az egyhangúságról szóló korábbi megegyezést követően miniszteri szinten minősített többséggel erőszakolták át a paktum szövegét.

Morawiecki elmondta azt is, hogy granadai kétoldalú találkozóin megértést tapasztalt tárgyalópartnerei részéről a lengyel aggályok iránt.

Záró sajtótájékoztatóján Macron úgy foglalt állást, hogy bár Magyarország és Lengyelország a találkozón megismételte elutasító álláspontját az uniós migrációs politikával kapcsolatban, de ez még nem jelenti azt, hogy blokkolnak egy olyan döntést, amelynek minősített többséggel kell megszületnie, nem pedig egyhangúlag. Úgy vélte, a miniszteri szinten elfogadott javaslat további pontosításával mindenképpen előre lehet haladni, konkrét lépéseket lehet tenni a paktummal.

Macron egyúttal üdvözölte, hogy az Európai Bizottság olyan tervezeteket dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik a migránsokat kibocsátó államok, illetve a tranzitországok segítését.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a találkozó után úgy nyilatkozott: érti Magyarország és Lengyelország aggályait, de Olaszország pozíciója az eltérő földrajzi adottságok miatt különbözik az övéktől. A legfontosabbnak szerinte azt kell tekinteni, hogy a migránsokat megakadályozzák az EU területére lépésben, és ebben a tekintetben az elfogadott paktum a korábbiaknál jobb intézkedéseket tartalmaz - vélte.

Meloni Granadában különtalálkozót tartott Olaf Scholz német kancellárral, miután a múlt hónapban nézeteltérés támadt országaik között a földközi-tengeri mentőhajók német finanszírozása miatt. A mostani megbeszélésen mindketten elégedettségüket fejezték ki a migrációs paktum elfogadott változatával, és megegyeztek abban, hogy a jövő hónapban folytatják a személyes egyeztetést.

Scholz sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: a paktum miniszteri szinten megszavazott változata már "megkötöttnek" számít, egy-egy tagország vétójával nem lehet blokkolni.

A csúcstalálkozó másik témájával, a bővítéssel kapcsolatban Scholz úgy nyilatkozott: az EU-n belül is meg kell állapodni az új tagok befogadásához szükséges lépésekről.

Macron kijelentette, hogy a jelenleginél gyorsabban haladna a bővítéssel, de egyelőre még nem tartanak döntéseknél, hanem a következő időszak teendőit igyekeznek meghatározni. Úgy vélte, abban konszenzus mutatkozik az EU-tagállamok vezetői között, hogy az unióról alkotott egész geopolitikai kép gyökeres átalakuláson megy keresztül.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×