eur:
390.72
usd:
364.96
bux:
68327.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea az alkotmányba foglalta az atomfegyverkezést

Már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy Észak-Korea folyamatosan fejlessze atomfegyvereit - jelentette be az országot vezető Kim Dzsong Un.

A parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást.

Kim Dzsong Un a voksolás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverkezési program "biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez", továbbá elrettentő szerepet betöltve "hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához".

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan "gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit" - tette hozzá, sürgetve egyúttal a program felgyorsítását.

Kim Dzsong Un - aki nemrégiben Oroszországban járt - új hidegháborúról beszélt.

Kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek "az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel". Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy "ázsiai NATO" létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×