eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ludovic Orban román miniszterelnök (jobbra, lent) és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (b) a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én. Ezen a napon a román alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. A bírói testület ezzel ellehetetlenítette, hogy Klaus Iohannis államfő szándékosan idézzen elő olyan válságot, amely – két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után – felhatalmazza őt a parlament feloszlatására.
Nyitókép: illusztráció - Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (MTI/EPA/Robert Ghement)

Szakértő: megvan a valódi oka, amiért Románia Ausztriát perrel fenyegeti

Bukarest kártérítési pert indít Ausztria ellen, ha a bécsi kormány a továbbiakban is blokkolja Románia schengeni csatlakozását – jelentette be közösségi oldalán a román miniszterelnök pénteken. A részletekről Pászkán Zsoltot, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársát kérdeztük.

Bukarest kártérítési pert indít Ausztria ellen, ha a bécsi kormány a továbbiakban is blokkolja Románia schengeni csatlakozását, ezt a román miniszterelnök jelentette be közösségi oldalán pénteken.

Hogy most telt-e be a pohár Romániában, illetve miért most, amikor az Európai Bizottság elnökétől épp most kapott dicséretet Bukarest, arról Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa az InfoRádióban elmondta, "az elkövetkező időszakban minden román hírhez tegyük hozzá, vagy legalább gondolatban: 2024-ben választási szuperév lesz, tehát minden politikusi megnyilatkozás már legalább fél szemmel a jövő évi választásokat figyeli, illetve azt, hogy mik az esélyek".

Ráadásul - mint folytatta - Marcel Ciolacu miniszterelnöknek csak "az utóbbi időben derülnek ki a személyiségjegyei", mivel korábban nem volt ismert politikus; "az utóbbi időben gyakran él bombasztikus nyilatkozatokkal".

"A bepereljük Ausztriát hazai fogyasztásra szánt nyilatkozat,

több jogi szakértő azt nyilatkozta, hogy nem túl sok esélye lenne egy ilyen kezdeményezésnek, ráadásul egy-két év minimum, míg ebből bármilyen ítélet születne, és az az ítélet távolról sem biztos, hogy Romániát hozná kedvező helyzetbe" - húzta alá Pászkán Zsolt.

Hogy a románoknak tetszik-e, amikor a miniszterelnökük ilyen kemény, arról úgy vélekedett, "biztos van olyan, akinek tetszik".

"A politikusok bizalmi indexe rendkívül alacsony Romániában, és Marcel Ciolacu nem tartozik a leginkább megbízhatónak tartott politikusok között, pont azért, mert nem nagyon ismerték. Tehát egy elmosódott figura volt. Lopakodó politikusi attitűdje van, meghúzódik az árnyékban, amikor nagyon erős a fény, így lett belőle pártelnök és aztán miniszterelnök is, tehát ez nagyrészt konjunkturális, nem pedig személyes karizmának az eredménye" - fejtegette a szakértő.

Egyébként is általánosnak látja, hogy "érzelmi kampány" zajlik Ausztria ellen Romániában, tett viszont nincs sok.

"Ilyen szájkaraték zajlanak a román politikában,

és mint mondtam, mindenki a jövő évi választásokra készül" - foglalta össze.

A külpolitika esetében szerinte mindenképpen az elnök "mozgását" érdemes figyelni, neki van elsőbbsége.

"Azok a körök, amelyek az elnököt mozgatják, a döntései nagyobb súllyal nyomnak a latban, és ez érzékelhető abban, hogy a miniszterelnököt nem mindig látják el a megfelelő információkkal; volt egy nagy hasra esés nem olyan régen, amikor a Berlinbe készülő miniszterelnök már arról beszélt, hogy német katonák jönnek majd Romániába, és végén kiderült, hogy a németek semmiről sem tudnak, és elég durván, katonai szinten tették helyre a román miniszterelnököt, durva melléfogás volt. De mondhattam azt is, hogy azok sem voltak igazából topon, akik demarsot próbáltak adni Orbán Viktor miniszterelnöknek. Tehát ezek mutatják, hogy a külpolitikában a kormányzati közlések mind óvatossággal kezelendők" - figyelmeztetett Pászkán Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×