eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a Shangri-la Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon Szingapúrban 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Eltűnt a kínai védelmi miniszter, újabb rejtélyes eset

Rahm Emanuel, az Egyesült Államok tokiói nagykövete pénteken a közösségi médiában arról posztolt, hogy elképzelhető, hogy Li Sang-fu kínai védelmi miniszter házi őrizetbe került, miután hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

A kínai államtanácsost már több mint két hete nem látták nyilvánosan, és a már bejelentett diplomáciai találkozókon sem jelent meg.

Rahm a közösségi oldalán azt firtatta, hogy vajon Li házi őrizetben van-e, mert nem vett részt egy vietnami és egy szingapúri találkozón sem.

"1.: A kínai védelmi minisztert 3 hete nem látták és nem hallottunk felőle. 2.: Nem jelent meg vietnami tárgyalásán. Most: Nem ment el a szingapúri haditengerészet vezetőjével megbeszélt találkozójára sem, mert házi őrizetbe helyezték???" - írta Rahm a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő a arra a kérdésre, hogy Li vizsgálat alatt áll-e, azt válaszolta, hogy

"nincsenek birtokában releváns információk".

A Financial Times című londoni lap pénteken amerikai kormánytisztviselőket idézve arról számolt be, hogy az Egyesült Államok kormánya szerint Li ellen nyomozás folyik Kínában. A The Wall Street Journal című amerikai lap szerint pedig a védelmi minisztert a múlt héten kihallgatásra vitték és eltávolították a posztjáról Kínában.

Li eltűnése újabb találgatásokra adott okot a nemzetközi sajtóban és diplomáciai körökben, mivel a kínai külügyminiszter is hasonló körülmények között távozott posztjáról a nyáron. A kínai külügyi tárcát nemrég még a tavaly decemberben kinevezett Csin Kang vezette, ő volt az ország eddigi legfiatalabb külügyminisztere. A tárcavezető június végén orosz, Srí Lanka-i és vietnami tisztségviselőkkel találkozott Pekingben, majd hetekig nem jelent meg nyilvános eseményen, diplomáciai programokon sem vett részt, távolléte pedig találgatásokra adott okot a nemzetközi sajtóban. A kínai külügyi tárca egészségügyi okokkal indokolta távollétét, ám részletekre nem tértek ki, majd bejelentették hogy Vang Ji külügyi államtanácsost nevezték ki Csin helyére.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×