eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kim Dzsong-un. Forrás: X / Globe Eye News
Nyitókép: Forrás: X / Globe Eye News

Eláruljuk, miért vonattal utazott Oroszországba Kim Dzsong Un - videó

Az országok vezetői szinte kivétel nélkül mindig repülőgéppel utaznak külföldi látogatásaikra. Az észak-koreai vezető azonban inkább a vonatot szereti.

Kim Dzsong Un apja és nagyapja példáját követi, amikor külföldi útjaihoz inkább vonatra száll - írja a BBC. Az ok egyszerű: a repülőgépeket könnyebb lelőni, vagy esetleg bombát lehet a fedélzetükre csempészni. Kim ráadásul nem is bízik országa korosodó ex-szovjet légiflottájának műszaki állapotában sem. A vonatot azonban egyszerűbb védeni, főleg, ha olyan vastagon páncélozott vagonokról van szó, mint amilyenekkel az észak-koreai vezető utazik.

A vastag páncélzat miatt a vonat különösen nehéz, ezért csak lassan tud haladni. Most például Vlagyivosztokig Kim Dzsong-un húsz órát utazott, míg a legutóbbi, vietnámi látogatásakor hatvanat. Persze a minden kényelemmel és fényűzéssel ellátott különvonat igencsak komfortos, így elviselhetőbb a hosszú út.

Az észak-koreai diktátorhoz hasonlóan mostani vendéglátója, Vlagyimir Putyin is kedveli a vasutat. Mint arról az Infostart is beszámolt már, az orosz elnök számára nemcsak külön páncélozott kocsikat gyártottak, hanem még saját sínpárt és állomásokat is építettek.

Putyin páncélvonata is rendkívül súlyos, ezért mindig két mozdony vontatja. Szinte csak erről lehet felismerni, mert egyébként külsőre épp olyan, mint egy átlagos orosz gyorsvonat.

Kim Dzsong Un sem bíz semmit a véletlenre. Három teljes vasúti szerelvény áll a rendelkezésére, összesen kilencven páncélozott, sötétített ablakos vagonnal. A három szerelvény mindig egyszerre mozog. Az elől haladó feladata a sínek állapotának ellenőrzése és a mögötte haladó vonatok útjának biztosítása. A középső szerelvényen utazik maga a diktátor és válogatott kísérete, mögötte pedig a harmadik páncélvonat az ellátmányt és további, mint egy száz fős testőr különítményt visz.

Az észak-koreai vezető vonatán van konferenciakocsi, bankettek megtartására alkalmas terem, illetve természetesen Kim saját hálókocsija.

Egy internetes forrás szerint az észak-koreai vezető nagy ínyenc, ezért a vonaton francia, orosz, kínai, valamint koreai ételkülönlegességeket szolgálnak fel neki. Hozzá pedig bordeaux-i bort is sűrűn kortyolgat. Kedveli a svájci sajtokat és a Hennessy konyakot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×