eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németország fegyverkezne, de nincsen rá pénze

A nagy takarékosság közben a német védelmi minisztréium költségvetése emelkedik, ennek ellenére a tárcavezető elégedetlen, és több pénzt kér a Bundeswehr korszerűsítésére.

A takarékosság komisszárjaként bélyegezték meg a német pénzügyminisztert azt követően, hogy a hét elején a Bundestagban előterjesztette a jövő évi költségvetés tervezetét. A szabad demokrata Christian Lindner álta ismertetett javaslat a legtöbb tárcát szigorú spórolásra ítélte, a védelmi minisztrérium azonban az egyik legfőbb "kiválltágos" volt Az ország kimagaslóan legnépszerűbb politikusának számító Boris Pistorius azonban ennek ellenére nincs elragadtatva, a védelmi miniszter szerint a biztonság nem tűr semmifajta spórolást.

Elemzők szerint kétségtelen, hogy a "Lindner-diktátum" kíméletes volt a védelmi minisztériummal szemben. A szociáldemokrata Pistorius szerint az előirányzat elegendő a legszükségesebb kiadások fedezésére, de nem teszi lehetővé a nagyobb pótlólagos beruházásokat. Mint ahogy azt sem, hogy a védelmi költségvetés évi, a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékával történő növelése tartósan biztosított legyen.

Pistorius nem titkolta, hogy olyan összegben reménykedett, amely "korszakváltást" jelentett volna a védelmi költségvetésben.

A miniszter az idei előirányzathoz képest 10 milliárd euró pluszban reménykedett, ehelyett "csak" 1,7 milliárddal nőtt a védelmi fejezet. A minisztérium számára javasolt összeg így is 51,8 milliárd euró, amely az egyik legmagasabb minisztériumi előirányzatnak számít.

Emellett tárcája hozzájut további 19 mlliárd euróhoz abból a 100 milliárdos különleges alapból, amelyet Olaf Scholz kancellár közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után biztosított.

Az összeg nagyságának értékelésében a miniszterrel egyetértett az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet is. Az intézet szerint

az előirányzat nem elegendő a hadsereg korszerűsítésére, illetve a NATO-kötelezettség teljesítésére.

A Deutschlandfunk rádió által ismertetett parlamenti nyilatkozatában Pistorius azt hangoztatta, hogy az ország biztonsága nem tűrhet semmifajta költségvetési kurtítást. A miniszter ennek kapcsán utalt arra, hogy "az ország ajtaja előtt brutális támadó háború tombol".

A költségvetési vitában többen bírálták a védelmi költségvetés növelését, hangoztatva, hogy ehelyett a szociális területek, az egészségügy és az oktatás területének kellene nagyobb összegeket biztosítani. Ugyanakkor az ellenzéki konzervatív CDU/CSU, valamint a radikális jobboldali AfD kevesellte a tervezett növelést is.

A védelmi miniszter a közelmúltban a hadsereg előtt álló kihívások között említette a fegyverzet korszerűsítését és növelését, Ukrajna fegyverekkel történő támogatását, valamint a különböző válságterületeken vállalt feladatokat. Utalt arra is, hogy a hadsereget vonzóbbá kellene tenni a hivatásosok számára, el kell érni, hogy ezek számát a jelenlegi 183 ezerről 2030-ig legalább 203 ezerre növeljék.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×