eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Várakozó utasok az amszterdami Schiphol repülőtér indulási oldalán 2022. április 23-án, a KLM holland légitársaság dolgozóinak sztrájkja idején. A munkabeszüntetést azt követően kezdték meg, hogy értesültek a légitársaság azon tervéről, hogy a dolgozóinak munkája egy részét egy független szolgáltató céghez szeretné kiszervezni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

Utazás a jövőbe bőröndök nélkül

Aligha fér kétség ahhoz, hogy a szabadság sokak számára az esztendő legszebb időszaka, különösen akkor, ha az utazással is párosul. De ahhoz sem, hogy az utazás sok esetben kellemetlenségekkel is jár. A többi között mindazzal, amit már a csomagolás okoz, nem is beszélve a dugig zsúfolt bőröndök sorsáról. A repülőtereken a legtöbb esetben extra súlyadót kell fizetni, majd következik az aggodalom amiatt, hogy a "koffer" ugyanoda érkezik, ahová gazdája is. Mennyivel kényelmesebb lenne csomag nélkül utazni.

Német idegenforgalmi illetékesek szerint erre vonatkozóan már több külföldi ajánlat érkezett. Például Japánból, amely nem csupán a német turisták egyik kedvenc célpontja. A Japan Airlines légitársaság erre vonatkozóan már egy különleges szolgáltatást is felajánlott. "Any Wear, Anywhere" a szóban forgó szolgáltatás mottója, ennek lényege pedig, hogy az ország bármely pontját is keresi fel a külföldi turista, az első szálláshelyen a szükséges vélt, igazi japán precizitással összeállított ruházatot megkapja.

Természetesen igény esetén a választékból a kimonó sem maradhat ki.

A csomagot pedig a hazautazás előtt kell visszaszolgáltatni.

A különböző ajánlatokból kitűnt az is, hogy a lehetőség szerint minél könnyebb, a vendéglátók által összeállított csomag nemcsak a nyárra, hanem valamennyi évszakra vonatkozik. Továbbá nem csupán a ruházatra, hanem mindazon kellékre, amire egy külföldi vendégnek akár a nyaralás, akár a "telelés" idején szüksége lehet. Legyen szó akár sílécről, illetve síbotról, akár snowboardról, vagy épp az ehhez szükséges cipőről.

Az idézett német források szerint akár Franciaországról, akár Svájcról. akár Ausztriáról van szó, a javasolt megoldás ugyanaz:

a felszerelést otthon kell hagyni, azt a helyszínen kell bérelni.

De egyes helyszíneken egyre több a fenntartás is a bőröndök különböző formái ellen. Így például a németek számára is turistaparadicsomnak számító Horvátország híres tengerparti városában, Dubrovnikban. Nem csoda, hogy a látogatók a történelmi óváros utcáit koptatva előszeretettel használják a kerekeken gördülő kényelmes koffereket, amelyeket emelni sem kell. Hátrányuk azonban, hogy a kövezettől függően sok esetben meglehetős zajt csapnak, ami kellemetlenségeket okoz a helyi lakósoknak.

Aligha véletlen, hogy a városi hatóságok a közelmúltban egy olyan videót tettek közzé, amelyen meglehetős udvariassággal viselkedési szabályokat ajánlanak a turistáknak.

A többi között indítványozzák, hogy – különösen az óvárosban ; mellőzzék a "kerekes kofferereket", azokat inkább emeljék, vagy váltsanak kézitáskára.

De a csomagokkal kapcsolatban egyre több a fenntartás a "kissé távolabbi" afrikai országokban is. Különösen akkor, ha a külföldi turista egy szafariparkot is felkeres. Ebben az esetben azt javasolják, hogy a látogatók minél könnyebb csomaggal érkezzenek, és azokat a park felkeresése során hagyják a szálláshelyen.

Az indok többi között az, hogy a különleges állatvilágot bemutató parkba rendszerint olyan kis repülőgépekkel szállítják a vendégeket, amelyek csomagtere kicsi, amiből következik a természetes súlykorlátozás. Több helyütt ugyanakkor ilyen esetekben a turisták számára biztosítják azokat a "kellékeket", amelyek nagyobb csomagot eleve feleslegessé teszik. Így egyebek között között toalettpapírt, törülközőt, napolajat vagy krémet valamint a különböző rovarok ellen védő szereket.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×