eur:
387.06
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Pedestrian crossing lights with walk and stop symbols
Nyitókép: Sean Gladwell/Getty Images

Új közlekedési lámpát tesztelnek – életeket menthet

Az állandóan a mobiljukat néző fiatalok miatt van szükség a változtatásra.

A mobilzombi olyan személy, aki gyalogos közlekedés közben az okostelefonja kijelzőjére összpontosít (például üzenetet küld, pokémont fog), ezért csak korlátozottan vesz tudomást környezetéről, nem látja a többi gyalogost, utcatáblákat, jelzőlámpákat. Az ilyen magatartás balesetveszélyes, ezért számos helyen intézkedéseket vezettek be, hogy megelőzzék a baleseteket – írja a vezess.hu.

Most a németországi Neussban kísérleti jelleggel bevetnek egy megoldást, amivel a mobilzombik is biztonságosabban közlekedhetnek. Az egyik kereszteződésben olyan speciális lámpát szereltek fel, ami a járdára is világít, így a földet valamennyire észlelő gyalogosok is észre vehetik, ha tilos az átjárás.

A helyi vezetés szerint kezdetben tisztán próbaüzemet terveznek, hogy tapasztalatokat szerezzenek a jelzőlámpás technikával. A vizsgálatnak legalább egy évig kell tartania. Ezt követően hoznak majd döntést a további fejlesztésről vagy a bővítésről. Az már látszik, hogy nappal, erős fénynél nem sokat ér a megoldás, ilyenkor a járdán nem látszik a kivetített fény, csak sötétedéskor észlelhető a megoldás.

A kezdeményezés nem egyedi, más városok hasonló projektekben viszont alig észleltek jelentős hatást.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×