eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
SpaceX Crew-7 űrhajósai az indulás előtt. Forrás: X / SpaceX
Nyitókép: Forrás: X / SpaceX

Nemzetközi csapattal a fedélzetén indult az űrbe a Space X űrhajója - videó

Négy ország űrhajósa indult el szombaton a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajójával.

Az űrkapszula, amelyben az asztronauták utaznak, vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást. A négy űrhajós - a NASA asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz - az űrállomáson március óta tartózkodókat váltja.

Az űrhajó parancsnoka Jasmin Moghbeli, az amerikai haditengerészet pilótája, akinek ez az első űrutazása, elmondta, hogy a legénység összetétele jól demonstrálja, "mit tudunk csinálni, ha harmonikusan együtt dolgozunk".

A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az űrhajó indulása előtt Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója is. A hathónapos küldetés tagjai között van a dán Andreas Morgensen, az ESA űrhajósa, valamint a japán Furukava Szatosi és az orosz Konsztantyin Boriszov is.

A mérnöki végzettségű Morgensen, aki korábban olajfúró tornyokon dolgozott a nyugat-afrikai partoknál, elmondta, hogy valószínűleg részben e miatt választották őt az első dán űrhajósnak, mivel a jövőben az űrben is szükség lehet ilyen irányú tapasztalatra.

Furukava korábban sebész volt, neki is ez lesz a második küldetése az űrállomáson, akárcsak Morgensennek. Boriszov üzleti tanulmányai után a mérnöki tanulmányok felé fordult. Búváriskolája van Moszkvában, és bíróként dolgozik a palack nélküli merülés sportágban.

Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

Szeptember közepén Kazahsztánból indul a Nemzetközi Űrállomásra további legénység: a NASA egy asztronautája és két orosz űrhajós.

Ezen a videón megnézheti, ahogy a a floridai űrközpontban a kilövő állásba emelik a Falcon 9 rakétát és a rajta lévő Dragon űrkapszukát.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×