eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje által közreadott kép egy amerikai F-35 Lightning II típusú lopakodó vadászbombázóról, miután feltöltötték üzemanyaggal egy KC–10 Extender repülőgépről Lengyelország légterében 2022. február 24-én. A NATO további harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Romániába a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre.
Nyitókép: MTI/AP/Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje/Senior Airman Joseph Barron

Románia története legnagyobb fegyverkezési beruházására készül

A román védelmi tárca több mint harminc amerikai gyártmányú F-35-ös vadászgéppel fejleszti légvédelmét. Az előzetes várakozások szerint a flotta 2030-ra lesz bevethető.

Angel Tilvar védelmi miniszter bejelentette, hogy Románia 32 amerikai gyártmányú F-35-ös vadászgépet vásárolna 6,5 milliárd dollár értékben. A mostani lehet a kelet-közép-európai állam történetének legnagyobb hadiipari befektetése – írja a napi.hu a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a román kormány jelenleg az országgyűlés jóváhagyására vár, ha ez megtörténik, nyélbe ütik az üzletet.

A román védelmi miniszter az ukrajnai háború közelségével indokolta mostani lépésüket. Felelevenítette, hogy Oroszország nemrég Románia keleti határához közeli Duna-parti kikötőket (Reni, Izmajil) támadott meg, ami komoly figyelmeztető jel volt számukra.

A helyiek attól félnek, hogy az összecsapások átterelődhetnek román területekre.

Angel Tilvar hozzátette: tervek szerint az új gépek 2030-ra lesznek bevethetők. A kormány logisztikai felszereléseket, valamint lőszereket is vesz a jövőben, továbbá képzéseket tartanak majd a fegyverek, eszközök használatára.

Még idén 3 Patriot rakétaüteget is megkap Románia a már meglévő 4 mellé.

Románia HIMARS-rakétavető berendezésekkel és 3 Bayraktar TB2-es harci drónnal is korszerűsíti a légvédelmét 2024-ben, valamint további 32 F-16-os vadászgép is érkezik majd Norvégiából.

A románok már kilenc éve fejlesztik, korszerűsítik hadseregüket, a tervek szerint a következő években a kormány a GDP 2,5 százalékát fordítja fegyverkezési célokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×