eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. április 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) részt vesz a párt központi katonai bizottságának az ülésén Phenjanban április 10-én.
Nyitókép: -

Kim Dzsongun: az észak-koreai hadseregnek háborúra kell készülnie

Az ország legfőbb vezetője leváltotta a hadsereg vezérkari főnökét és kijelentette, hogy fokozni kell a háborús készülődést.

Pak Szuil tábornokot a Központi Katonai Bizottság szerdai ülésén menesztették. Helyét Ri Jongil marsall-helyettes vette át. A tanácskozáson az ország legfőbb vezetője, Kim Dzsongun azt hangoztatta, hogy a Koreai-félszigeten kialakult veszélyes helyzet miatt a hadseregnek fel kell készülnie a hábrorúra - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes portálja.

A vezérkari főnök mellett más katonai vezetőket is leváltottak, ami a CNN szerint nem ritka Észak-Koreában. Az amerikai hírportál idézi Leif-Eric Easley-t, a szöuli Ewha Womans Egyetem nemzetközi tanulmányok professzorát, aki azt mondta: Kim Dzsongun azért cserélgeti a legfelsőbb katonai vezetőket, nehogy valamelyikük túl nagy hatalomra tegyen szert. Szeretné elkerülni, hogy hasonló helyzet alakuljon ki, mint Oroszorszgában, ahol Jevgenyij Prigozsin nyíltan szembe mert fordulni Vlagyimir Putyin elnökkel.

A most kinevezett vezérkari főnök karrierje is azt példázza, hogy a katonai vezetők gyakran kiesnek a vezér kegyeiből, majd később ismét bizalmat kaphatnak. Ri Jongil helyettes-marsallról hét évvel ezelőtt az a hír járta, hogy kivégezték - nyilatkozta Leif-Eric Easley professzor.

A CNN emlékeztet rá, hogy Észak-Korea újabban fokozza háborús retorikáját és új fegyvereket állít hadrendbe. Nemrég próbálták ki a Hvaszong-18 interkontinentális rakétát, amellyel akár az Egyesült Államokra is képesek lennének csapást mérni.

A kommunista ország legfőbb vezetője a múlt hét végén körbejárta a fegyver- és lőszergyárakat, és „fontos útmutatásokat” adott az „új harceszközök sorozatgyártásának felfuttatásához” – adta hírül az észak-koreai KCNA. Ugyanakkor Dél-Korea - a fokozódó katonai feszültségre hivatkozva - bejelentette, hogy augusztus 23-án általános polgári védelmi gyakorlatot tart. Azt próbálják majd ki, hogy az emberek milyen gyorsan képesek elérni az óvóhelyeket egy riadó esetén.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×