eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tino Chrupalla (b) és Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei sajtótájékoztatóra érkeznek Berlinben 2021. május 25-én. Az AfD Chrupallát és Weidelt indítja kancellárjelöltként a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Vázolta céljait a feltörekvő AfD társelnöke

Gyökeresen új családpolitikát sürgetett a szakképzett munkaerő hiányának leküzdése érdekében a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke. Tino Chrupalla - aki Alive Weidellel közösen vezeti a rohamosan erősödő ellenzéki pártot - a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt több gyermek születésére lenne szükség. Hangsúlyozta, hogy pártja ellenzékiből kormánypárttá akar válni.

Németoszág egyik legsúlyosabb problémája a szakképzett munkaerő hiánya. Ennek megoldására a szociáldemokrata SPD-ből, valamint a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíciós kormány különböző intézkedésekkel igyekszik elősegíteni a külföldi munkaerő bevándorlását.

Szakértők szerint az országnak az elkövetkező időszakban

évente 400 ezer legális bevándorlóra lenne szüksége a hiány orvoslása érdekében.

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU erős fenntartásokkal támogatja a koalíciós törekvést, a bevándorlásellenes AfD ugyanakkor határozottan elutasítja azt.

A legfrissebb adatok szerint a radikális párt szinte napról napra erősödik, a kereszténydemokratákat egyre jobban megközelítve immár második a pártok népszerűségi listáján.

A napokban tartott magdeburgi kongresszusán elvetette ugyan az Európai Unióból való kilépést, de állást foglalt az unió gyökeres reformja, ennek keretében pedig hatásköreinek jelentős csökkentése, illetve a tagállamok nemzeti szuverenitásának erősítése mellett.

Mindezt a ZDF-nek nyilatkozva Tino Crupalla ezúttal is megerősítette. A társelnök a nagy visszhangot kiváltó interjúban ugyanakkor mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a szakképzett dolgozók számának növeléséhez több gyermeknek kellene születnie az országban. Chrupalla szerint

a családpolitika katasztrofális, Németországban de facto "egygyermekes politika" van.

"Arra kell törekednünk, hogy húsz, harminc év múlva a problémát saját erőből oldjuk meg, új generációs utánpótlásból a munkaerőt is biztosíthassuk" - fogalmazott a társelnök.

Chrupalla a kormányt élesen bírálta a külföldi munkaerő toborzása miatt, szerinte ez egyfajta "modern feudalizmussal" egyenértékű. A politikus szerint elvileg a német lakosság körében is van olyan potenciál, amelyet ki kellene használni.

Ezzel kapcsolatban az évi mintegy 2,5 millió munkanélkülire és egyebek mellett a mintegy 60 ezer, érettségivel nem rendelkező fiatalra utalt.

Pártja rohamosan növekvő támogatottságát úgy értékelte, hogy ez a kormánykoalíció "katasztrofális politikájának" következménye is.

"Természetesen profitálunk mások hibáiból" - jelentette ki. Utalt arra is, hogy a párt az elmúlt hetekben több sikert ért el különböző helyi választásokon.

Az AfD célja az, hogy a jövőben tartományi és szövetségi szinten is kormányozzon - jelentette ki, hangsúlyozva: "Ellenzéki pártból kormánypárttá akarunk válni".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×