eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy ukrán dróntámadásban megrongálódott épület Moszkvában 2023. július 30-án. A támadás során egy ember megsebesült, két épületben keletkezett kár.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ilyen robbanást ritkán látni Moszkvában, mindenki felugrott

Az ukrán elnök azután nyilatkozott, hogy Moszkvát újabb dróntámadás érte.

A BBC idézte Volodimir Zelenszkijt, aki szerint az orosz területek elleni támadások a két ország közötti háború "elkerülhetetlen velejárói és teljesen igazságosak".

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy vasárnap három ukrán drónt lőttek le, kettő pedig moszkvai irodaépületekbe csapódott. De mint közölték: a "terrortámadás-kísérletet meghiúsították", a hatóságok pedig felmérik a károkat.

Viszont a városközponttól délnyugatra fekvő Vnukovo repülőteret is rövid időre lezárták és a járatokat más légikikötőkbe irányították a támadás miatt.

Az egyik drón becsapódásáról amatőr videó felvétel is készült, amelyet a Twitteren publikáló NEXTATV tett közzé:

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere azt közölte, hogy két irodaház homlokzata enyhén megsérült. A helyszínről készült fényképeken azt látni, hogy az épületek sarkán több ablak is betört, alattuk, a földön törmelék szóródott szét. Egy szemtanú, aki csak Lija nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek elmondta: "Robbanást hallottunk, és olyan volt, mint egy hullám, mindenki felugrott". Majd hozzátette, hogy füstöt és tüzet is láttak a robbanás helyén.

A Twitteren megjelent bejegyzés szerint az egyik drón az orosz digitális átállásért felelős minisztérium irodáját rongálta meg. A épületből bizalmas iratok is az utcára hullottak a robbanást követően.

Ugyanakkor a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városából közvetített videó beszédében Volodimir Zelenszkij azt hangoztatta, hogy Ukrajna egyre erősebb. Mint mondta: az úgynevezett különleges katonai művelet már több mint 522. napja tart, pedig az orosz vezetés úgy gondolta, hogy csupán néhány hetes lesz. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a háború fokozatosan a háború visszatér Oroszország területére - szimbolikus központjaira és katonai bázisaira.

Londonban úgy látják, hogy ezzel a kijelentéssel a kijevi vezetés szintet lépett, hiszen korábban mindig tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne az orosz területek elleni támadásokhoz. A brit média cégnek az a véleménye, hogy a támadások felvállalásával az ukrán elnök nemcsak Kreml-re akar nyomást gyakorolni, hanem szeretné végre felnyitni az orosz közvélemény szemét is, amely eddig szinte egyhangúan támogatta a háborút.

A Moszkvát, illetve más orosz területeket ért támadások cáfolják Vlagyimir Putyint, aki kezdettől fogva azt hangoztatja, hogy csak korlátozott katonai művelet és nem valódi háború zajlik Ukrajna és Oroszország között.

A BBC idézte a volt orosz elnököt is, aki újból azt hangoztatta, hogy

atomfegyvert kell bevetni, amennyiben a fronton az ukránok ellentámadása sikeres lesz.

DmitrijMedvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, azt nyilatkozta: „nem lenne más lehetőség”, ha Ukrajna visszafoglalná - az orosz politikus által csak - „a mi földünknek” nevezett országrészeket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×