eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A pusztítás nyomai az Afganisztánnal határos pakisztáni Badzsaur körzetben, Hajber-Pahtunva tartományban elkövetett robbantásos merénylet után egy nappal, 2023. július 31-én. A Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén elkövetett támadásban legkevesebb negyvennégy ember életét vesztette.
Nyitókép: MTI/EPA/Hanifullah Hán

Az Iszlám Állam robbantott Pakisztánban

A szélsőséges, dzsihadista szervezet közölte, hogy egyik tagja követte el Pakisztán északi-nyugati részén a szörnyű merényletet.

Több mint 50-en, köztük gyerekek haltak meg egy politikai gyűlésen Pakisztán északnyugati részén, Hajber-Pahtunhva tartományban.

Az Iszlám Állam egy tagja "kapcsolta be robbanószerrel teli övét a nagy tömegben Khar városában, meggyilkolva a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) párt egyik helyi vezetőjét és más fontos embereit" - közölte a terrorszervezet Amak nevű hírszolgálatán keresztül.

A JUI-F konzervatív iszlamista párt körülbelül négyszáz támogatója várt a beszédekre, amikor a színpad közelében az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A pakisztáni terrorizmusellenes hivatal (CTD) egy magas rangú tisztségviselője, Saukat Abbász az AFP-vel közölte, hogy 54-en haltak meg, közülük 23-an fiatalkorúak, több mint százan pedig megsebesültek.

Az Iszlám Állam helyi csoportja már korábban is célba vette a párt gyűléseit és vezetőit,

és általában terrorszervezetek régebben is gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

Az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) közleményben ítélték el a merényletet. A TTP szerint a terrortámadás célja az volt, hogy szembe fordítsák egymással az iszlamista erőket. Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálibok szóvivője a korábban Twitterként ismert X közösségi platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy "semmiképpen sem lehet igazolni az ilyen bűncselekményeket".

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban, pártja pedig az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. Pakisztánban 2023 őszén parlamenti választások esedékesek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×